Annons

Skärpta rekommendationer i länet: ”Det är allvar nu”

På onsdagens pressträff meddelar Region Kalmar län att man skärper de regionala rekommendationerna för länet inför påsken.
Publicerad 31 mars 2021

– Det allra viktigaste nu är att undvika alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Smitta sprids när vi träffas och med den brittiska varianten, som dominerar i vårt län, ser vi hur smittan sprids snabbare än tidigare, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin avråder kraftigt att invånarna ska arrangera eller besöka sammankomster med påsken. Det är med anledning av den kraftiga ökningen av covid-19-fall i länet de senaste veckorna, samt den höga förekomsten av den brittiska mutationen och ett ökat tryck mot sjukvården som ligger till grund för skärpningen.

Annons

– Vi kan praktiskt taget se hur vågen väller fram i länet. Vi ser stängda arbetsplatser, vi ser stängda skolor, vi ser andra verksamheter som får stänga ner tillfälligt. Smittan sprids på samma platser som tidigare men den sprids så mycket effektivare. Det är corona 2.0 som någon kallat det och jag är bekymrad över läget.

Här nedan följer de skärpta rekommendationerna:

• Förra veckan rekommenderades gymnasieskolorna i länet att bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 1 april till och med den 30 april.

• När det gäller grundskolan rekommenderas att det lokala smittläget vägs in i bedömningen när huvudmännen beslutar om eventuell fjärr- eller distansundervisning för högstadiet under veckan efter påsklovet, det vill säga från den 12 april.

• I de nya regionala rekommendationerna ingår också en uppmaning till alla att använda munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet så länge det finns en utbredd smittspridning i länet.

• Använd munskydd på arbetsplatser upp till sju dagar efter det att arbetstagare med konstaterad infektion har vistats i verksamheten i smittsamt skede om inte tillräckligt avstånd mellan medarbetare kan säkerställas.

Rekommendationerna är ett tillägg för de nationella rekommendationerna som finns och gäller alla – även de som är vaccinerade. De skärpta rekommendationerna gäller från och med den 1 april 2021 och till och med den 16 maj.

På pressträffen pratar Johan Rosenqvist om att det har varit ett konstant tryck av covid-19-patienter på sjukhusen i länet ända sedan november förra året. Idag, onsdag, är det totalt 42 personer inlagda på sjukhusen, fyra av dessa vårdas på intensiven, och Johan Rosenqvist är orolig för att antalet inlagda kommer att öka om smittspridningen fortsätter i samma omfattning.

– Jag vill understryka allvaret i situationen. Vi har en väldigt hög smittspridning i vår del av landet just nu. Det enda sättet att minska smittspridningen är att följa rekommendationerna. Påsken är i detta sammanhang en riskperiod då smittan kan öka ytterligare med fler inlagda och fler svårt sjuka som följd. Det är allvar nu, väldigt mycket allvar, säger Johan Rosenqvist.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons