Annons

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård efter mordet under Almedalsveckan

Kalmarbördiga Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård för mord och förberedelse till terroristbrott efter att ha knivhuggit psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds och för sina planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf mitt under Almedalsveckan i somras.
Kalmar. • Publicerad 6 december 2022 • Uppdaterad 7 december 2022
Montage.
Montage.Foto: Polisen

Vid 11-tiden under tisdagen föll domen. På dagen fem månader efter knivdådet under Almedalsveckan i Visby:

33-årige Theodor Engström från Kalmar döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord och förberedelse till terroristbrott.

Annons

I utredningen framkom det att Engström vid tillfället för gärningen och efteråt var påverkad av en allvarlig psykisk störning.

Men under rättegången så yrkade kammaråklagare Henrik Olin på att Engström skulle dömas till livstids fängelse trots den rättspsykiatriska utredningen, på grund av brottets höga straffvärde. Engströms advokat yrkade däremot under rättegången på att 33-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård.

Men utfallet blev något annat än vad kammaråklagaren hoppats på:

Tingsrätten dömer Engström för mord på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terroristbrott, efter sina planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf.

Gotlands tingsrätt har alltså inte kunnat fastställa att mordet på Wieselgren kan klassas som ett terroristbrott som Engström stod åtalad för. I sitt utlåtande skriver de bland annat följande:

Med en enkelbiljett från Oskarshamn hade Kalmarbördiga Theodor Engström tagit sig till Almedalsveckan i Visby i syfte att utföra knivdådet under politikerveckan.
Med en enkelbiljett från Oskarshamn hade Kalmarbördiga Theodor Engström tagit sig till Almedalsveckan i Visby i syfte att utföra knivdådet under politikerveckan.Foto: Polisen

”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige. Gärningen kan därmed inte klassificeras som terroristbrott endast på denna grund”.

I sitt utlåtande om förberedelser till terroristbrott genom Engströms planer på att mörda Annie Lööf skriver tingsrätten att Engström gjort sig skyldig till brottet eftersom att ett mord på Centerledaren hade fått ”stora konsekvenser för samhället”. Därav har 33-åringen gjort sig skyldig till förberedelse till terroristbrott.

Det var den 6 juli som 33-årige Theodor Engström överföll och knivhögg överläkare och SKR:s psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds på Donners plats i Visby mitt under den pågående Almedalsveckan. Detta för att han såg sig sviken av psykiatrivården då han själv såg sig som mycket psykiskt sjuk, enligt vad han själv uppgett i förhör.

I polisens utredning framkommer det att Engström under veckan följt efter psykiatrisamordnaren och kartlagt hennes aktiviteter under politikerveckan. I bevismaterialet finns även övervakningsfilm som visar hur Engström en kort stund innan dådet följt efter Wieselgren till Donners plats där hon senare överfölls och knivhöggs till döds. Mitt på öppen gata.

Wieselgren fick vård på platsen men hennes liv gick inte att rädda.

Annons

Två minuter efter knivdådet kunde Engström gripas på platsen, detta med hjälp av vittnen och polis som befann sig i närheten av mordplatsen.

Mitt på dagen den 6 juli under pågående Almedalsvecka överföll och knivhögg Theodor Engström överläkaren och SKR:s psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds på Donners plats i Visby.
Mitt på dagen den 6 juli under pågående Almedalsvecka överföll och knivhögg Theodor Engström överläkaren och SKR:s psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds på Donners plats i Visby.

Engström hade även planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf med pilbåge och svärd som påträffades i det tält han bodde i under Almedalsveckan. I polisens förundersökning framkommer det även hur han noga kartlagt Lööfs aktiviteter under Almedalsveckan, men att han även kartlagt henne under många år.

I polisens förundersökning framkommer det hur Engström tagit med sig pilbåge med tillhörande pilar och andra vapen på färjan från Oskarshamn till Gotland. Planen var att skada eller döda Centerledaren Annie Lööf med pilbåge – ett vapen som senare anträffades i det tält han bott i.
I polisens förundersökning framkommer det hur Engström tagit med sig pilbåge med tillhörande pilar och andra vapen på färjan från Oskarshamn till Gotland. Planen var att skada eller döda Centerledaren Annie Lööf med pilbåge – ett vapen som senare anträffades i det tält han bott i.Foto: Polisen

Förutom mord och förberedelser till terroristbrott så döms Engström även för ringa narkotikabrott och narkotikabrott i två fall, efter att varit påtagligt påverkad av narkotika vid gärningstillfället och haft med sig droger till Visby.

Engström döms även till att betala höga skadeståndsbelopp till anhöriga nära Wieselgren. Han ska betala över 700 000 kronor i skadestånd sammanlagt. Lööfs begäran om skadestånd avslås.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons