Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

K. G. Johansson - en av Kalmars och Ölands mest tongivande entreprenörer

Under en stor del av 1900-talet var K. G. Johansson en av Kalmars och Ölands mest tongivande entreprenörer och personligheter.
K. G. Johanssons skrotaffär på Kaggensgatan 26, år 1923. KG står längst till vänster i bilden.
K. G. Johanssons skrotaffär på Kaggensgatan 26, år 1923. KG står längst till vänster i bilden.
Foto: Kalmar kommuns bildarkiv

KG var bekant med de flesta, vördad, omtyckt och älskad. Den som ville sända ett brev till honom under 50-talet kunde vara förvissad om att försändelsen kom fram även om adressen på kuvertet endast löd: KG, Kalmar

KG var torparpojken från Kristvalla som hade såväl stor begåvning som stora visioner. Det viktiga för KG var att åstadkomma något − att skapa för framtiden. Pengar skulle inte läggas på hög, de skulle vara ute och jobba i verksamheter och bygga framtiden.

KG var frisinnad och liberal. Som pojke gick han under 1890-talets slut runt bland gårdar och torp i östra Småland och propagerade för fri och allmän rösträtt. Under sin skolgång fick han hjälpa läraren med att undervisa kamraterna.

K. G. Johansson bland unga fruktträd på Tveta, omkring år 1948.
K. G. Johansson bland unga fruktträd på Tveta, omkring år 1948.
Foto: Privat

Redan under 1910-talet grundade KG den välbekanta skrotaffären och drygt 30 år senare anlade han en av Sveriges största fruktodlingar, med bland annat drygt 10 000 äppelträd, på den öländska gården Tveta. KG drev också under flera decennier en grossistfirma i frukt och grönt, belägen i en fastighet på den så kallade Ölandsbron vid hamnen i Kalmar.

KG var en gedigen person med ett stort mått av envishet och god självkänsla. Egenskaper som krävdes för att åstadkomma ett livsverk som hans. Vid planeringen av fruktodlingen på Tveta lär några tillfrågade personer ha avrått KG från att starta projektet med hänvisning till att jorden på Tveta inte lämpade sig för fruktträd. KG ska då enligt hörsägen ha genmält: ”Det kan ni ha rätt i pojkar, men här är det jag som bestämmer.” KG gjorde emellertid egna analyser och tillfrågade även landets främsta expert inom området, professor C. G. Dahl vid Alnarps trädgårdsinstitut, som gav ett positivt utlåtande och förespråkade den planerade fruktodlingen.

KG rönte stor uppskattning för sitt entreprenörskap. Kung Gustav VI Adolf besökte honom på Tveta i början av 50-talet och uttryckte sin beundran över fruktodlingen, och några år senare erhöll KG medalj för sitt entreprenörskap av landshövdingen Ruben Wagnsson.

Skrotaffären är nu en av Kalmars större industrianläggningar, och verkar under namnet Stena. Gårdsbyggnaden på Tveta finns fortfarande välbehållen kvar, även om fruktodlingen sedan länge är borta.

Karl Gusten Johansson avled, 84 år gammal, den 12 april år 1970.

Minnet av den storsinte och företagsamme K. G. Johansson lever ännu bland många invånare i såväl Kalmar som på Öland, och även lite runt om på andra platser i vårt land.

Rolf Ekelund, gästskribent och barnbarn till K. G. Johansson

Läs mer