unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kajsa klarade Vasaloppstrippeln – första gången på längdskidor

Kajsa Pernbert från Trekanten hade aldrig stått på ett par längdskidor – nu är hon en av två personer i länet som har genomfört årets Vasaloppstrippel!
Kajsa Pernbert när hon gått i mål efter att ha sprungit 90 kilometer.
Kajsa Pernbert när hon gått i mål efter att ha sprungit 90 kilometer.
Foto: Privat

Kajsa Pernbert, 40 år, är en av två personer från Kalmar län som har genomfört en Vasaloppstrippel 2020 – trots att hon aldrig hade stått på ett par längdskidor tidigare. Det är en enorm bedrift som innebär att hon har tagit sig från Sälen till Mora, alltså 90 kilometer på skidor under Vasaloppsveckan. I slutet av augusti sprang hon även 90 kilometer och cyklade samma sträcka under Vasaloppets sommarvecka.

– Till slut gick det ju bra med alla tre loppen. Det var första gången jag stod på ett par längdskidor och det första jag gjorde i startfållan var såklart att ramla omkull. ”Det här kommer ju aldrig gå, men vi kör” sa min man. Det var precis innan coronan kom, så just då var det inte corona som var hotet mot tävlingen, utan att det inte fanns någon snö. Men det gick!, säger Kajsa Pernbert.

Totalt är det i år 141 deltagare runt om i Sverige som har klarat Vasaloppstrippeln 90. Kajsa slutförde med tiderna 12:43:22 på skidor, 06:08:37 på cyklingen och 10:16:02 på löpningen. Skidåkningen genomförde hon i öppet spår.

Hur känner du inför resultaten?

– Just vad det gäller skidåkningen är jag jättenöjd att jag hann förbi reptiderna, för det hängde i bakhuvudet hela tiden. Jag var på gränsen på vissa ställen men jag klarade det! Jag är jättenöjd med de andra två loppen också.

I och med pandemin hade Vasaloppstrippeln ett annorlunda upplägg i år. Cyklingen och löpningen kunde genomföras på hemmaplan och en app mätte rundan. Resultatet registrerades sedan in till Vasaloppet.

– Det var många som hoppade av. Jag vet flera som skulle ha åkt upp, främst för att göra Ultravasan, men valde att strunta i det. Jag fick lite draghjälp. Det var bara att köra – äta, dricka, kämpa på och njuta.

Hur tränade du innan?

– Första loppet var såklart den största utmaningen, för cyklar och springer gör jag i vanliga fall. Grundkonditionen hade jag, men eftersom jag inte hade stått på ett par skidor innan saknades tekniken. Jag anmälde mig till Vasaloppet ett år innan och tänkte att ”det kommer väl snö. Jag får åka till Svartbäcksmåla och tampas ett par timmar”. Så blev det inte. De sista veckorna blev det stakmaskin på gymmet. Det får bära eller brista. Hur svårt kan det vara, resonerade jag.

Är trippeln något du kan tänka dig att göra igen?

–Jag har känt att jag verkligen inte gör om skidåkningen fler gånger, men bara jag får lite snö och lite tid skulle jag säkert kunna få för mig att göra det igen. Det är ungefär som att föda barn – man glömmer bort smärtan ganska fort efter, säger Kajsa med ett skratt, och tillägger,

–Det är häftigt, för mycket sitter i huvudet. De sista 26 kilometerna på löpningen var det till exempel pannbenet som jobbade. Man hade velat göra det på plats såklart istället för på hemmaplan, men det kommer fler tillfällen. Det känns roligt att ha det gjort!

Läs mer

Polis hämtade elev – misstänkt för narkotikabrott

Kalmar

Polis hämtade elev – misstänkt för narkotikabrott

Eleven fick följa med polis för provtagning.

Beskedet: Nu påbörjas provtagning för antikroppar

Nyheter

Beskedet: Nu påbörjas provtagning för antikroppar

Från tisdagen 29 september kommer det att gå att ta antikroppstest för covid-19 vid alla hälsocentraler i Kalmar län.

Nyheter

Video: Här är måndagens coronanyheter

I videon kan du ta del av de senaste coronanyheterna från Sverige och världen.

Misshandel: Cyklist slog bilist vid Tullslätten

Kalmar

Misshandel: Cyklist slog bilist vid Tullslätten

Strax före lunch på torsdagen inträffade en misshandel utomhus, vid Tullslätten i Kalmar. Det hela startade med en dispyt mellan en bilist och en cyklist.

Kalmarhem vill höja hyrorna – trots coronakrisen

Kalmar

Kalmarhem vill höja hyrorna – trots coronakrisen

”Att i det här läget kräva en så hög höjning av hyran är direkt provocerande för hyresgästerna.”

Blåljus: Polis drog vapen mot påverkad mopedtjuv

Kalmar

Blåljus: Polis drog vapen mot påverkad mopedtjuv

Det var tidigt i morse som polisen, med dragna vapen, jagade en man i Funkabo.