Kalmar bäst när det gäller behöriga lärare

Kalmar är den av Sveriges skolkommuner som har högst andel behöriga lärare i skolan. Det visar Lärarförbundets årliga ranking ”Sveriges bästa skolkommun”, där Kalmar totalt hamnar på plats 9.
Publicerad 12 november 2020
Foto: Johann Helgason / Mostphotos

– Det är ett fantastiskt bra resultat av Kalmars elever – ett resultat som kommer sig av ett långsiktigt gediget arbete av personalen i skolan, säger Mats Linde, förvaltningschef utbildningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Att höja andelen behöriga lärare har varit ett av kommunens mål för att få en bättre kvalitet på undervisningen. Kalmar får bättre resultat än 2019 när det gäller lärarlöner och elever som fullföljde gymnasiet. Kalmar tappar placeringar när det kommer till andelen friska lärare och barn på förskolan.

Kalmar förbättrar sitt resultat i totalt åtta av rankingens tio kriterier. Alla kriterier som är kopplade till elevresultat är bättre än 2019. Dessa förbättringar gör att Kalmars totala ranking förbättras med nio placeringar sedan 2019.

– Vi arbetar hela tiden för att bli ännu bättre – vi har de bästa av förutsättningar i och med att vi har Sveriges högsta lärarbehörighet, säger Mats Linde.

Rankingens tio kriterier i Sveriges bästa skolkommun

Resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.