GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar Energi planerar för effektökning i Moskogen

Kalmar Energi planerar för effektökning på kraftvärmeanläggningen i Moskogen och färre bränsletransporter genom centrala Kalmar.
Publicerad 23 maj 2022
Moskogen
MoskogenFoto: Kalmar Energi

Kalmar Energi meddelar att de har som plan att göra en effektökning av pannan på kraftvärmeanläggningen i Moskogen, vilket skulle innebära ett minskat beroende av värmecentralen i centrala Kalmar.

”Det betyder att vi får färre bränsletransporter genom centrala Kalmar samt bättre utnyttjande av biobränslen i och med den högre verkningsgraden på pannan i Moskogen”, skriver Kalmar Energi i ett pressmeddelande.

Kalmar Energi menar även att en ökning av fjärrvärmeproduktionen i Moskogen kommer att resultera i en ökad elproduktion som gynnar regionen.

Energileverantören har lämnat in ett samrådsunderlag till länsstyrelsen och samrådet kommer att ske i slutet av juni. Det kommer då att precisera vilka utredningar som krävs för att klarlägga effektökningens påverkan på närområdet. Pannan i Moskogen är dimensionerad för en högre effekt än vad det tillstånd man nu har från länsstyrelsen tillåter. Det innebär att man inte behöver bygga om anläggningen utan endast få tekniska åtgärder invändigt. Effektökningen kommer att innebära fler bränsletransporter till Moskogen och en ökad mängd renat rökgaskondensat som släpps till Tomtebybäcken.

– I takt med att Kalmar växer så ökar behovet av både el och värme, en effektökning av pannan hjälper till att tillgodose det behovet. Det känns bra att kunna ta tillvara på den kapacitet som pannan har, istället för att bygga ut någon annanstans, säger Joakim Andersson, produktionschef på Kalmar Energi, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.