Kalmar Fäktklubbs Emma Fransson om lyckade veckan i Ungern: ”Jag har utvecklats mycket”

Under måndagen kom Kalmar Fäktklubbs Emma Fransson hem efter en intensiv vecka i ett av fäktsportens absoluta metropoler - Ungern. Veckan innebar träning, men även fina resultat i tävlingar.
Publicerad 9 november 2021
Emma Fransson i gul jacka från seniorhelgen. Foto: Privat
Emma Fransson i gul jacka från seniorhelgen. Foto: PrivatFoto: Privat

19-åriga Emma Fransson fick följa med DIF (Stockholm) på en veckas träningsläger i ungerska Debrecen och Budapest. Det blev ett fantastiskt tillskott i träningen för den hårt satsande Emma som nu har fått sparra med världens bästa.

– Vi har haft det jättebra. Det var en superkul vecka med träning och tävling. De är jätteduktiga i Ungern så det blev ett helt annat motstånd än i Sverige. Jag har utvecklats mycket, säger Emma Fransson.

Veckan både började och slutade med ungerska uttagningstävlingar - först den 31 oktober för juniorer och sedan 7 november för seniorer. I juniortävlingen gick Emma obesegrad fram till finalen, i ett mycket starkt internationellt startfält. Där fick hon se sig besegrad av hemmafavoriten Ester Muhari.

I söndagens seniortävling gick Emma obesegrad fram till semifinalen och placerade bakom sig internationellt duktiga Emese Szasz-Kovacs och Ester Muhari.

– Det är kul att det gick bra på tävlingarna där nu, för jag har funderar en del på att åka ner till Ungern för att fäktas. Det är alltid kul att prestera bra utomlands.

Tidigare har Emma Fransson tävlat i NM, de Nordiska mästerskapen, och vunnit tre gånger. Hon har även tävlat i EM och VM.

Den 19 november till 21 november fäktar Emma i seniorlandslaget på säsongens första världscuptävling både i lag och individuellt.

Vad satsar du på framåt?

– Just i år satsar jag på mitt sista år som junior, och på EM och VM. Sedan vill jag ta mig in i seniorlandslaget och göra en mjuk övergång till det. Jag tycker att chanserna att ta mig in ser goda ut, men det är svårt att veta i och med att det har varit uppehåll under pandemin. Därför var det extra kul att vara i Ungern nu, för då fick man se hur man ligger till i förhållande till dem, säger Emma.

Emma Fransson på en andra placering under juniorhelgen. Foto: Privat
Emma Fransson på en andra placering under juniorhelgen. Foto: Privat

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.