Kalmar i internationellt samarbete – satsar på hållbar vattenförsörjning

5 miljoner kronor har beviljats till Kalmar kommun för satsningar på hållbar vattenförsörjning.
Publicerad 1 oktober 2022
Projektet pågår i 3 år med start nu i höst.
Projektet pågår i 3 år med start nu i höst.Foto: Stella Salander/Mostphotos

Tillsammans med Kalmar Vatten AB har kommunen beviljats drygt 5 miljoner kronor ur EU:s Östersjöprogram till projektet WaterMan, som är ett projekt som drivs i samarbete med Region Kalmar län och ett antal kommuner, universitet och regioner i Sverige, Danmark, Polen, Tyskland och Litauen.

Syftet med projektet är att utveckla och testa olika metoder som kan bidra till en långsiktigt hållbar vattenförsörjning i Östersjöområdet.

-Detta är ett mycket efterlängtat projekt som gör att vi på allvar kan kicka igång projekt för cirkulärt vatten i Kalmar. Det ska bli oerhört spännande och lärorikt, säger Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer gå till att bland annat utveckla vattenhållande åtgärder som bidrar till höjd grundvattennivå och ökade möjligheter till bevattning av jordbruksmark.

Projektet pågår i 3 år med start nu i höst.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.