KALMAR I RÖRELSE

Kalmar i rörelse: ”Håll hälsan i höst!”

Det har blivit dags att summera vårt hälsoprojekt Kalmar i rörelse. Men vi gör det inte genom att avsluta eller säga tack och hej. Istället gör vi det genom att hjälpa dig som läser att starta något nytt. Din egen version av Kalmar i rörelse. Du får döpa den helt efter vad som passar dig – Öland i rörelse, Nybro i rörelse, Tant i rörelse, gubbar som lubbar, barnkul på hjul, barn rusar och busar, Inger som springer, ja som ni märker är det bara fantasin som sätter gränser…
Publicerad 14 oktober 2020
Foto: Sara Jonasson

Ett kul och enkelt sätt att komma igång i höst är att haka på vår och andra utmaningar som just nu pågår i appen Better Points. Appen är gratis att ladda ner och loggar automatiskt resor med cykel, gång och kollektivtrafik till och från Kalmar.

Kanske ditt mål för hösten ska vara att börja cykla till jobbet istället för att ta bilen? Eller varför inte låta lunchen bli din tid för rörelse genom att delta i KalmarPostens lunchutmaning, som du också hittar i appen.

Under året har intresset för så kallad run streak ökat markant och allt fler har som målsättning att springa eller gå minst eller max 20 minuter varje dag, beroende på var du lägger ribban. Vill du ha mer inspiration kring just detta kan vi rekommendera att du spanar in kontor @weselle på Instagram. Hon startade sin runstreak i september 2013. Det finns också en facebookgrupp Runstreak Sverige där du hittar fler inspiratörer inom just denna träningsform.

Hösten har hittills levererat underbart väder för all form av utomhusträning men vi vet alla att det kan komma dagar som inte känns lika solstrålande varma. Då kan det vara bra att stå redo med pepp och coaching som får oss på bättre tankar. Istället för att fokusera på de tio anledningar du kan komma på för att inte springa den där löprundan eller promenaden för att det regnar, fokusera på hur skön luften är när det regnar, eller hur skönt det ska bli att ta en varm dusch efter.

Vi har även bett Jonas Carlander från vår expertpanel hjälpa dig ytterligare genom att lista 10 tips för dig som vill sätta mål med din träning!

1. Sätt upp ett syfte för att skapa en väg till målet, det hjälper dig att lyckas förändra något på allvar.

2. Att nå mål stärker dig (stora eller små)

3. Målinriktade människor mår bättre, gladare, friskare och mer positiva.

4. Utnyttja tiden genom att ha en bra planering.

5. Sätt upp mål att sträva efter, om du når halvvägs har du kommit längre än om du inte hade satt upp något mål alls.

6. Genom mål samlar du energin i rät riktning.

7. Plocka fram papper och penna för att sätta ord på ditt mål. Vi minns 87% av det vi läser så att sätta ord och bild på ditt mål ökar chansen att lyckas.

8. Bryt ner dina mål i små delmål, för att känna att du lyckas, fira de mål du når.

9. Fundera över vad du har i dag och vad du behöver skaffa för att nå dina mål.

10. Vilket är första steget du behöver göra för att nå ditt mål. Gör det nu!

Färdig lista med pepplåtar på Spotify.
Färdig lista med pepplåtar på Spotify.

Sätt tempo på pulsen!

• Ta vara på dagsljuset! Träna eller rör på dig utomhus när det är ljust ute.


• Träna innan jobbet – då har du kvällarna lediga för soffmys och tv-serier.


• Hitta en träningsgrupp, träningskompis eller skaffa dig en PT – det kan hjälpa bara att veta att du har bokat träff med en kompis, eller att du ökar dina förväntningar på dina egna resultat.


• Testa något nytt – se till att du en gång i månaden provar något du inte gjort tidigare.


• Gör en träningslista med dina bästa pepplåtar som får dig att ta i lite extra eller promenera med en riktigt härlig känsla! Orkar du inte göra en egen så har vi ordnat en lista åt dig. Sök på Sara Jonasson på Spotify så finns där en lista som heter ”2020 Kalmar i rörelse”. Enjoy!

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.