GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar kan prisas för sitt arbete mot nedskräpning av fimpar

Kalmar kommun kan knipa priset Årets Håll Sverige Rent-kommun. Denna gång för sitt arbete mot nedskräpning av fimpar. Motiveringen till kommunens nominering lyder: ”För sitt arbete med fimpzoner och fimpomater på platser som varit särskilt hårt drabbade av nedskräpning av fimpar.”
Publicerad 22 november 2022
Fimpomat
FimpomatFoto: Kalmar kommun

– Vi jobbar hela tiden strategiskt med nedskräpningsfrågan och i år har vi satsat lite extra på att minska antalet fimpar. Att minska nedskräpningen handlar förstås om att ta hand om miljön men är viktigt även för att skapa trygghet och göra vår kommun vackrare, säger Madeleine André, verksamhetschef på serviceförvaltningen.

Sedan 2011 utser Håll Sverige Rent utmärkelsen till den kommun som bäst arbetat med att förebygga nedskräpning under året. Förutom att kommunen arbetar strategiskt mot nedskräpning är även många av invånarna i toppkommunerna engagerade och deltar i skräpplockningar, vilket även det ingår i bedömningen.

2022 års vinnare presenteras onsdagen den 30 november under Håll Sverige Rents digitala konferens. Övriga kommuner som är nominerade är Stockholm, Botkyrka, Kävlinge och Gävle.

Kalmar kommun har tidigare prisats för sitt arbete mot nedskräpning. År 2020 kammade man nämligen hem titeln som Årets mellanstora Håll Sverige Rent-kommun.

Håll Sverige Rents kommunindex består av:

• Poäng utifrån antal skräpplockare (barn och unga) i relation till antal barn och unga i kommunen

• Poäng utifrån antal skolor och förskolor med Grön Flagg (i förhållande till antal skolor och förskolor i kommunen)

• Poäng om kommunen är ansluten till Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna (kommuner som aktivt hjälper till att exempelvis sprida kampanjen och hämta skräp hos deltagare)

• Poäng om kommunen är medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun (kommuner som aktivt arbetar förebyggande mot nedskräpning)

• Poäng utifrån svar på nationell enkät. 2021 svarade 175 av 290 kommuner på enkäten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.