GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar kommun bekämpar spridning av invasiva arter

Kalmar kommun har en skyldighet att förhindra och begränsa spridning av invasiva arter som finns på EU:s lista över så kallade förbjudna arter.
Publicerad 13 maj 2022
Skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin. Foto: Mostphotos
Skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin. Foto: Mostphotos

– En invasiv art är en växt eller ett djur som med människans hjälp har flyttats från sin ursprungliga miljö och på sin nya plats sprider sig snabbt och orsakar skada på ekosystem, byggnader, infrastruktur eller människors hälsa, berättar Klas Eriksson, utredare på serviceförvaltningen i ett pressmeddelande.

De invasiva arterna anses vara ett hot mot den biologiska mångfalden, som kommunen arbetar aktivt med att öka på sina marker. I Kalmar kommun finns bland arterna jätteloka, jättebalsamin och skunkkalla som förekommer på EU:s lista. Hela listan finns på Naturvårdsverkets hemsida.

– I kommunen förekommer även andra invasiva arter som skapar samma sorts problem som arterna på EU-listan. Exempel på sådana arter är parkslide, vresros och blomsterlupin, säger Klas Eriksson i pressmeddelandet.

För att minska spridningen är det viktigt att växtavfall hanteras på rätt sätt. Arterna får inte hamna i komposten eller dumpas som växtavfall varken i naturen eller på återvinningscentralen. Små mängder av invasiva arter eller jord från platsen där de växer, kan läggas i täta dubbla plastpåsar som knyts väl och slängs bland hushållssopor för förbränning. Är det större mängder måste det emballeras väl och transporteras på täckt släp till Moskogens avfallsanläggning.

Det är även viktigt att anmäla till kommunen om man upptäcker en invasiv art, men man är själv skyldig att bekämpa den på sin egna mark. För att bekämpa invasiva arter används på kommunen flera olika metoder, beroende på art och var växterna hittas.

– Ofta klipper vi ner växterna men i vissa fall använder vi även ogräsbekämpningsmedel. Vi har också testat metoder som exempelvis elektrisk bekämpning, säger Klas Eriksson.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.