Kalmar kommun först i Sverige med speciellt drönartillstånd

Drönare utrustade med laserskanning ska kunna skapa 3d-modeller av områden och underlätta vid exempelvis bygglovsansökan.
Publicerad 21 oktober 2022
Foto: Kalmar kommun

EU-projektet StreamSam handlar om att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen. Detta göra bland annat genom att samla in data med hjälp av drönare. Nu har Kalmar kommun fått ett tillstånd för att kunna arbeta vidare med projektet som fick pausas efter EU:s nya regelverk kring drönarflygning kom. Men tillståndsprövningen var en minst sagt omfattande process.

– Vi är först ut bland kommunerna i Sverige med att få det här tillståndet och därför fanns inga färdiga riktlinjer för Transportstyrelsen att luta sig emot i tolkningen av det nya regelverket, något som gjorde att det drog ut på tiden, berättar Mikael Bäcklund, mätsamordnare och delprojektledare för projektaktiviteten ”insamling med drönare”, i ett pressmeddelande.

Tillståndet som Kalmar kommun nu har innebär att man har möjlighet att flyga med tyngre drönare över bostadsbebyggelse. Det betyder att drönaren kan bära utrustning för laserskanning, vilket är en stor del av aktiviteten.

– Med hjälp av laser skannar vi in data i tre dimensioner som tillsammans med fotografier av området blir underlag för en digital 3D-modell. Datan bearbetas och vi får helt enkelt en digital kopia av verkligheten, säger Mikael.

3d-modellen kan man senare använda för att mäta höjder och avstånd utan att behöva åka ut och mäta på plats. Det kommer även vara möjligt att användas för att visualisera ny bebyggelse, studera skuggbildning eller risk för översvämning.

I projektet kommer man även att digitalisera kommunens analoga detaljplaner och en ny e-tjänst för bygglovshantering skapas.

– Visionen och slutmålet är att koppla ihop allt det här så att såväl tjänstepersoner som politiker och allmänhet kan ha nytta av informationen. Det kan till exempel vara i bedömningen av en bygglovsansökan där handläggaren snabbt kan se hur området ser ut och vilka bestämmelser som gäller där, avslutar Andreas Wendel.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.