Kalmar kommun säljer KIFAB

I Kalmar kommuns budget för 2021 finns ett förslag om att starta en försäljning av KIFAB, för att istället kunna göra andra investeringar.
Publicerad 9 oktober 2020
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).Foto: Agnes Aronsson

KIFAB i Kalmar AB är ett kommunägt fastighetsbolag som utvecklar och hyr ut arbets- och utbildningslokaler. Nu vill Kalmar kommun sälja bolaget och anledningarna är att en försäljning anses underlätta för framtida möjligheter att investera i annat av betydelse för kommunens invånare. Det anses även att KIFAB:s verksamhet kan fungera lika bra i annan regi än den kommunala.

KIFAB bildades 1972 och bolaget äger i dag 160 000 kvadratmeter uppdelat på 42 000 kvadratmeter industrilokaler och 63 000 kvadratmeter kontor. Resten av ytan består av lokaler för utbildning och idrott.

– Då och då måste man göra ett aktivt val som politiker. Vi har landat i att det är viktigast att kommunkoncernens medel används till investeringar i skolor, trafik, bostäder och omsorg. Ska det kunna ske i oförminskad takt de närmaste åren så klarar vi samtidigt inte att fortsätta äga och utveckla industrifastigheter och kontor, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) i ett pressmeddelande.

Den politiska majoriteten har gjort en genomlysning av kommunens verksamhet och tillgångar. Efter denna genomgång har majoriteten landat i förslaget att avyttra KIFAB. Ett beslut om att starta en försäljning kommer att tas av kommunfullmäktige i november, likaså ett eventuellt beslut om en slutlig försäljning.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.