Kalmar kommun skriver klimatkontrakt med 22 andra kommuner

Den 8 december signerade Kalmar kommun, 22 andra kommuner och sex myndigheter ett avtal som ska snabba på utvecklingen mot klimatneutrala städer.
Publicerad 12 december 2022
Anna Thore (S), Vatten- och miljönämndens ordförande på European Viable Cities den 8 december.
Anna Thore (S), Vatten- och miljönämndens ordförande på European Viable Cities den 8 december.Foto: Pressbild

Det var vid innovationsprogrammet ”European Viable Cities” i Stockholm som kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) signerade Kalmar kommuns Klimatkontrakt 2030.

– Vi vill visa hur en växande kommun – med alla dess utmaningar och möjligheter – kan accelerera klimatomställningen lokalt, men även bidra regionalt, nationellt och internationellt. Det finns en stark politisk vilja i Kalmar kommun att växa hållbart. Det speglas inte minst i de konkreta satsningar som görs i nära samverkan med externa aktörer och de många viktiga nationella och internationella nätverk vi ingår i. Det är i kraften av många som vi kan vända trender och åstadkomma en klimatneutral och klimatpositiv framtid, så det är med framtidstro och tillförsikt vi signerar Klimatkontrakt 2030, säger Johan Persson i ett pressmeddelande.

Syftet med Klimatkontrakt 2030 ska vara att konkretisera vad kommuner och myndigheter åtar sig och genomför för att accelerera klimatomställningen. Enligt kontraktet ska Kalmar sträva mot målbilden att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2030.

– Vårt år hittills har handlat om hitta nollan. Vi har beräknat våra konsumtionsbaserade utsläpp för oss kalmariter och dessutom börjat räkna på kommunens egna där Kalmarhem var först ut. Nu fortsätter vi den systematiska beräkningen av koldioxidbudgeten för att kunna göra bäst åtgärder med mest pang för pengarna. Jag längtar tills vi räknat klart och vi kan börja bocka av de framräknade åtgärderna, säger Anna Thore (S), Vatten- och miljönämndens ordförande, i pressmeddelandet.

Förutom Kalmar kommun så har följande parter signerat Klimatkontrakt 2030: Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro, Östersund, Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket, Naturvårdsverket och Trafikverket.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.