Annons

Kalmar kommun välkomnar granskning av vård- och omsorgsboenden

Kalmar kommun välkomnar Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) granskning av vård- och omsorgsboendena i kommunen.
IVO:s granskning visade på flera brister inom särskilda boenden för äldre.
Kalmar • Publicerad 2 april 2023
Genrebild.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Som KalmarPosten tidigare rapporterat om så har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i en nationell tillsyn granskat landets särskilda boenden för äldre, däribland Kalmar läns vård- och omsorgsboenden.

En av kommunerna som fick kritik på flera punkter var Kalmar kommun. Nu välkomnar kommunen granskningen av sjukvården.

Annons

– Vi tar självfallet till oss av IVOs synpunkter på samtliga förbättringsområden och arbetar ständigt för att förbättra våra verksamheter, säger Michael Ländin, ordförande i Omsorgsnämnden, i ett pressutskick.

”Flera åtgärder har redan vidtagits eller planeras för att åtgärda bristerna. Omsorgsnämnden arbetar alltid med ständiga förbättringar så att omsorgstagarna ska känna sig fortsatt trygga med den vård och omsorg som ges på vård- och omsorgsboenden i Kalmar kommun”, skriver kommunen i samma pressmeddelande.

IVO har konstaterat följande brister i Kalmar kommun:

Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.

Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.

Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

Alla åtgärder kring bristerna som framkommit i rapporten kommer att beslutas den 27 april.

Kalmar kommun ska senast den 17 maj 2023 redovisa till IVO vilka åtgärder man avser vidta med anledning av IVO:s beslut.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons