Kalmar län i botten av hållbarhetsranking

När landets län listas utifrån hållbart djur- och jordbruk så hamnar Kalmar på en mindre smickrande plats 19.
Publicerad 21 juli 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Ints Vikmanis/Mostphotos

Det betyder att bara Blekinge och Norrbotten får sämre placeringar på listan som föreningen Krav ställt samman utifrån sina egna kriterier.

Sju procent av nötkreaturen och fåren och sju procent av jordbruksmarken i Kalmar län uppfyller Kravs kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk, vilket kan jämföras med 17 respektive 16 procent för hela landet. Det placerar länet på plats 19 av Sveriges 21 län.

"Kalmar län halkar efter både när det gäller Krav-certifierad djurhållning och åker- och betesmarker. På en Krav-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är större”, säger Jonas Carlberg på Krav i ett pressmeddelande.

Bäst i klassen är Värmland. Där är 27 procent av jordbruksmarken Krav-godkänd liksom 30 procent av nötkreaturen och fåren.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.