Kalmar länstrafik vill byta biljettsystem – bara ett år efter det senaste bytet

Kalmar länstrafik kommer under första halvåret 2022 att byta biljettsystem. Det föreslår kollektivtrafiknämnden att regionfullmäktige ska besluta.
Publicerad 27 augusti 2021
Centralstation i Kalmar.
Centralstation i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Det var i oktober 2020 som Kalmar länstrafik började använda sig av biljettsystemet Lynx som man arbetat fram tillsammans med Länstrafiken Kronoberg, Jönköpings länstrafik och Hallandstrafiken. Knappt ett år senare har man efter en utvärdering om bland annat funktionalitet och kundvänlighet i relation till kostnaden kommit fram att det finns ett bättre alternativ. Nämligen att ansluta sig till Skånetrafikens biljettsystem.

”Skånetrafikens lösning innebär en effektivare samverkan och utvecklingspotential för Kalmar länstrafik. Samtidigt är den beräknade driftskostnaden för Skånetrafikens system sex miljoner lägre årligen än dagens lösning”, skriver Kalmar länstrafik i ett pressmeddelande.

För att ansluta sig till Skånetrafikens biljettsystem tillkommer en engångskostnad på cirka 14 miljoner kronor, men den summan har man räknat hem till år 2026.

Frågan tas upp för beslut vid regionfullmäktiges nästa sammanträde.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.