GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar Öland Airport får flyglinje till Frankfurt

Det är till den tyska staden Frankfurt som en ny flyglinje ska gå från Kalmar Öland Airport. Det avslöjades vid en presskonferens på fredagen.
Kalmar Öland Airport får linje till Frankfurt.
Kalmar Öland Airport får linje till Frankfurt.
Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Frankfurt, som är Tysklands största, Europas tredje och världens elfte största flyghubb, ska trafikeras från Kalmar Öland Airport via Ronneby Airport.

Det italienska flygbolaget Air Dolomiti, en del av Lufthansa sedan 20 år, kommer att trafikera linjen.

– Vi kommer flyga med nya Jet Embraer 195-plan med 120 platser, med start den 19 september, säger Air Dolomitis vd Paolo Sgaramella.

Air Dolomitis vd Paolo Sgaramella var med på direktlänk från Italien vid fredagens digitala presskonferens.
Air Dolomitis vd Paolo Sgaramella var med på direktlänk från Italien vid fredagens digitala presskonferens.
Foto: Skärmavbild

Det handlar om fem avgångar i veckan: måndag, onsdag, torsdag, fredag och söndag.

Från Kalmar avgår planet klockan 15.35 och landar i Frankfurt 17.25. Från Frankfurt avgår plan tillbaka till Kalmar, via Ronneby, klockan 12 med ankomst Kalmar klockan 14.50.

– Så ingen behöver gå upp tidigt och ingen behöver lägga sig sent, fortsätter Paolo Sgaramella.

En biljett kommer att kosta från 160 euro, cirka 1 600 kronor, och linjen är bokningsbar redan nu.

Kalmar Öland Airports vd Ronny Lindberg kallar den nya flyglinjen en historisk händelse.

– Vi är oerhört glada och samtidigt väldigt ödmjuka inför den här förfrågan från Lufthansa och Air Dolomiti. En internationell navförbindelse i Lufthansas linjenät kommer att lösa bristen på effektiva kommunikationer till och från sydöstra Sverige. Detta till det bättre för befintligt näringsliv, för att locka nya besökare, för etablering av nya företag och på sikt även för ökad inflyttning.

– Jag tror att genom det här samarbetet har vi bättre förutsättningar än någonsin att få till en långsiktigt stabil flyglinje.

Ronny Lindberg, Anders Andersson och Kalmar Öland Airports marknadschef Karin Lagerlöf.
Ronny Lindberg, Anders Andersson och Kalmar Öland Airports marknadschef Karin Lagerlöf.
Foto: Skärmavbild

Enligt Ronny Lindberg har Kalmar Öland Airport jobbat med att få till en linje till Tyskland i flera år. För 1,5 år sedan tog Air Dolomiti kontakt och ville inleda ett samarbete, som kom att ske tillsammans med Blekinge.

– Det här kommer stärka regionens konkurrenskraft. Att Lufthansa vill vara med på det här är ett bevis för att vi är en intressant region och att de tror på en bra utveckling för vår del av landet, säger Anders Andersson, styrelseordförande för Kalmar Öland Airport.