Kalmar påverkas av Apotekets omorganisation: ”Berör ett stort antal farmaceuter”

Apoteket AB har som plan att flytta en större del av sin verksamhet från Kalmar till Eskilstuna. Flytten kommer att påverka över 30 anställda.
Publicerad 12 oktober 2022
Montage. Mikael Meijer, chef för Affärsområde E-handel inom Apoteket.
Montage. Mikael Meijer, chef för Affärsområde E-handel inom Apoteket.Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos och Pressbild

Under tisdagen kallades personal på Apotekets kundservice till ett stormöte. Det skulle visa sig handla om att flytta större delen av verksamheten i Kalmar till Eskilstuna där nya distanslagret ligger beläget, berättade källor till KalmarPosten.

Mikael Meijer, som är chef för Affärsområde E-handel inom Apoteket, skriver i ett mejl till KalmarPosten att skapa en mer tydlig och kostnadseffektiv organisation.

”Det stämmer att vi föreslår en omorganisation och effektivisering av delar av vår e-handelsverksamhet. Apoteket bygger ett nytt e-handelslager i Eskilstuna och vi avser samla farmaceuthanteringen av e-handelsbeställningar (så kallad orderberedning) där under nästa år. Det innebär att den e-handelsenhet som arbetar med orderhantering i Kalmar, flyttas till Eskilstuna. Omlokaliseringen och flytten berör ett stort antal farmaceuter inom denna enhet men vi kommer att erbjuda farmaceuttjänster i Eskilstuna”, skriver Mikael Meijer och fortsätter:

”Genom den här förändringen skapar vi en mer tydlig och kostnadseffektiv organisation för både kundservice och de farmaceuter som hanterar beställningar i vår e-handel. Vi kan på ett bättre sätt hantera de nya regler som finns kring apotekens e-handel genom att en och samma farmaceut kan kontrollera varje beställning från början till slut. Med förslaget kan vi därmed även minska dubbeljobb, korta hanteringstiden per order och fördela resurser på ett bättre sätt.”

Vilka tjänster är som påverkas, och hur många?

”Direkt berörda av omställningen och flytten är ett stort antal farmaceuter som jobbar med så kallad orderberedning i vår e-handel i Kalmar men vi kommer att erbjuda farmaceuttjänster i Eskilstuna. Detta är ett förslag och förhandlingar med facken inleds 20 oktober. Först därefter vet vi mer om hur organisationen av dessa verksamheter kommer att se ut.

Vad kommer bli kvar i Kalmar?

”Enligt förslaget blir Kundserviceenheten i Kalmar kvar och förstärks ytterligare när flera tjänster flyttas från e-handelsenheten till Kundserviceenheten. Dessutom har vi kvar vår övriga verksamhet på våra fem apotek i Kalmar. De är inte berörda av företagets förslag.”

”Vi beklagar naturligtvis att de förslag vi har för helhetens bästa starkt påverkar många medarbetare i Kalmar och vi gör det vi kan för att stötta de som inte kan eller vill flytta med till vårt nya e-handelslager i Eskilstuna.”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.