Annons

Kalmar satsar på trygga gågator – pollare har installerats

Nu skapar Kalmar, som en av de första kommunerna i Sverige, tryggare gågator på Kvarnholmen med hjälp av nya hinder – så kallade pollare.
Publicerad 16 juni 2022
Pelaren till höger i bild som är placerad nära hjärtstartaren är stationär. Till vänster om den har två höj- och sänkbara pollare installerats. På bilden är de nedsänkta i marken och ser ut som två brunnslock.
Pelaren till höger i bild som är placerad nära hjärtstartaren är stationär. Till vänster om den har två höj- och sänkbara pollare installerats. På bilden är de nedsänkta i marken och ser ut som två brunnslock.Foto: Agnes Aronsson

De som vanligtvis vistas i stadskärnan har inte undgått att det under våren har pågått ett intensivt grävarbete på fem platser på Kvarnholmen. Arbetet är inom kort färdigt och så tas nya höj- och sänkbara fordonshinder i bruk.

De nya skydden fungerar genom att hinder höjs ur marken för att hindra bilar och lastbilar vid tidpunkter då det råder körförbud, som exempelvis vissa tider på dygnet eller vid evenemang.

Annons

Att installera pollare är en del i det nationella initiativet att säkra stadskärnor från potentiella terrorattacker. De höj- och sänkbara hindren ska kompletteras med fasta hinder för att skapa ett tillräckligt skydd.

– Man måste känna sig trygg med att en utlovad gågata är just det. Med de nya höj- och sänkbara fordonshindren kan vi styra detta på ett mycket effektivare sätt. Räddningstjänst kommunicerar på egen hand med pollarna medan exempelvis nyttotrafik eller boende kan få pollarna sänkta för särskilda ändamål genom kontakt med Trygg- och säkerhetscentralen, säger Robert Dahlström, mobilitetschef vid Kalmar kommun, i ett pressmeddelande.

De platser som pollarna installerats på är Västra Vallgatan, Larmgatan, Olof Palmes gata, Norra Långgatan och Storgatan. Alla pollare planeras vara igång från och med 17 juni.

Två höj- och sänkbara pollare som på bilden är nedsänkta i marken och ser ut som två brunnslock.
Två höj- och sänkbara pollare som på bilden är nedsänkta i marken och ser ut som två brunnslock.Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons