GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar Sjöfartsmuseum firade 80 år

Förra helgen var det kalas på Sjöfartsmuseet i Kalmar som firade 80 år. Det bjöds på tårta och kaffe och förenade besökarna med ett gemensamt intresse där de kunde resa tillbaka i gamla minnen.
Publicerad 8 november 2022

Sjöfolk och andra intresserade människor samlades under lördagseftermiddagen på Kalmar Sjöfartsmuseum för att fira. Museet stod öppet att titta in i och fika bjöds på i ett av rummen.

Manne Dunge och Anders Andersson var båda glada över museets plats i stan. De båda två är uppväxta i sjöfarten och intresset är än idag lika starkt.

– Det är ett av de stora mindre sjöfartsmuseum i landet, säger Manne Dunge.

Manne Dunge var på plats för att fira museets födelsedag.
Manne Dunge var på plats för att fira museets födelsedag.Foto: Philippa Nilsson

I år är det 80 år sedan Kalmar Sjöfartsmuseum invigdes av dåvarande landshövdingen Arvid Lidén. Dock var det redan 1934 som Kalmar Sjöfartsförening började samla in föremål. Det gick snabbt och samlingen växte, vilket gjorde att det var tvungna att bilda en underförening, Kalmar Sjöfartsmuseum.

Anders Andersson är uppvuxen med allt som rör sjöfart.
Anders Andersson är uppvuxen med allt som rör sjöfart.Foto: Philippa Nilsson

Efter att ha förvarat sakerna på olika platser runt i stan, som till exempel vid Lilla torget och på Kalmar slott så hamnade slutligen föremålen i en lägenhet på Södra Långgatan, som snart skulle stå inför en renovering. Sjöfartsföreningens dåvarande ordförande sjökapten John H. Sandberg bad då om hjälp från fru Martina Lundgren som var änka efter skeppsredaren William R. Lundgren.

Martina Lundgren ska ha donerat en generös summa pengar på 100 000 kr till sjöfartsmuseet. Pengarna gick till inköp, delar av renoveringen och även för att flytta föremålen till den nya lokalen.

Anders Sjöblom var en av de som besökte sjöfartsmuseet på lördagen tillsammans med Dominika Dawidowicz. Han är sjökapten och intresset har funnits sedan barnsben. Därav tyckte han att det var en rolig utflykt att göra.

– Det är en knutpunkt för oss i näringen, säger Anders Sjöblom.

Foto: Philippa Nilsson

Claes Wollentz, ordförande Stiftelsen Kalmar Sjöfartsmuseum, menar att intresset för sjöfart alltid varit aktuellt i Kalmar. Dels finns det sjöfolk i bygden eller så har de som kommer någon koppling till dessa människor som själva vänder sig hit. Där finns bland andra Nils Gunnar Bond James Schäfer som driver James Bond museet i Nybro. Han tyckte det var en självklarhet att besöka museet denna dag och han har dessutom arbetat tillsammans med Claes Wollentz.

– Man får visa tacksamhet för att man bor här, säger Nils Gunnar Bond James Schäfer.

Det finns även de personer som letar efter någonting, till exempel genomför en släktforskning. Det var något som Fritiof Schwartz sysslade med och därmed fick hjälp av Claes Wollentz att leta bland fynden. Han hittade ett porträtt av fartyget som en gång haft en stark koppling till hans morfars morfar på Kalmar läns museum.

– Vi har en unik samling med många gåvor, säger Claes Wollentz.

Claes Wollentz, ordförande Stiftelsen Kalmar Sjöfartsmuseum.
Claes Wollentz, ordförande Stiftelsen Kalmar Sjöfartsmuseum.Foto: Philippa Nilsson

Den senaste modellen som skänkts till sjöfartsmuseet i år var en modell av fullriggaren Doris Brodersson. Modellen byggdes år 1950 och Claes Wollentz menar att den är byggd av den främsta modellbyggaren, Victor Carlsson i Gökalund.

Följ med på kalaset nedan:

bild 1/7
Dominika Dawidowicz och Anders Sjöblom.
Fritiof och Eva Schwartz.
Nils Gunnar Bond James Schäfer hade dagen till ära bytt ut James Bond mot sjöfart.
Dominika Dawidowicz och Anders Sjöblom.

Text och foto: Philippa Nilsson

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.