GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar Slott bidrar med annorlunda upplevelse till Musikhjälpen

Kuretornets topp på Kalmar slott är vanligtvis inte öppen för besökare – förutom för en vinnare och den personens vänner i årets auktion till Musikhjälpen. Varje år samlar Musikhjälpen in pengar till olika teman och i år är det ”för en värld utan barnarbete”.
Publicerad 14 december 2021
Pressfoto: Kalmar slott
Pressfoto: Kalmar slott

För att komma fram till vilken som skulle bli årets auktion funderade medarbetarna på slottet på vad besökarna gärna vill uppleva. En återkommande fråga är om det går att komma upp i toppen av tornen, som av säkerhetsskäl inte är öppna för allmänheten. Det saknas till exempel utrymningsvägar. Men man valde då att ställa frågan till Statens Fastighetsverk, som äger fastigheten, och nu har det gjorts ett undantag för ett fåtal personer.

Vinnaren av auktioner kommer få ta med sig tre vänner upp till slottets högsta torn, 50 meter upp. Själva vägen dit blir upplevelse i sig, via branta trappor i slottets äldsta delar. Uppifrån är utsikten spektakulär över Kalmar stad, Kalmarsund och Öland.

– Vi tänker att detta är tillfälle för århundradets mest romantiska frieri, eller kanske till och med en liten och intim vigsel. Det vore ju även en fantastisk present till en jubilar, eller en möjlighet för den historieintresserade att se delar av slottet som annars inte är öppna för besökare. Det är verkligen ett unikt tillfälle, säger Meg Nömgård i ett pressmeddelande.

Kalmar Slott har tidigare auktionerat ut en övernattning på Kalmar Slott, den första på över hundra år, vilket fick slutpriset 122 100 kronor. Nu hoppas de på en större summa i år igen då temat för i år ”för en värld utan barnarbete” ligger Kalmar slott nära hjärtat.

– Barnen är våra viktigaste besökare och vi vill bjuda in dom att uppleva Kalmar Slott genom lek och fantasi. På sommaren blir hela slottet deras äventyr med Barnens Slott, varje lov har vi extra aktiviteter och som nu har vi Tomtesmyg. Att det finns barn som i stället tvingas att arbeta är så bedrövligt och sorgligt, och om vi kan hjälpa till att ändra denna orättvisa så gör vi självklart det, säger slottschef Meg Nömgård i pressmeddelandet.

Pressfoto Kalmar slott
Pressfoto Kalmar slottFoto: Marcus Funke
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.