Annons

Kalmar Slott blir mer tillgänglighetsanpassat

Förra året gav Kalmar Slott för första gången två guidade turer på teckenspråk. I sommar utökas guidningen med femton turer på teckenspråk och flera turer med syntolkning.
Kalmar • Publicerad 11 juni 2023
Skådespelaren Christian Dyvik guidar besökare på teckenspråk.
Skådespelaren Christian Dyvik guidar besökare på teckenspråk.Foto: Destination Kalmar

Idén om guidade turer på teckenspråk kommer från Christian Dyvik, som är skådespelare och historieguide.

– Jag är född här i Kalmar och är historieentusiast och teckenspråksanvändare. När du guidar direkt på teckenspråk möjliggörs en mer direkt och engagerande kommunikation, utan behovet av mellanhänder eller teckenspråkstolkar. Jag brinner för att göra Kalmar Slotts historia tillgänglig för döva och hörselskadade besökare, säger Christian i ett pressutskick.

Annons

I år arbetar Christian Dyvik som skådespelare på Kalmar Slott under hela sommaren och kommer dessutom att ge sammanlagt femton guidade turer på teckenspråk. I augusti och september kommer slottet också att erbjuda syntolkade guidningar av Agneta J:son Granemalm, som är utbildad syntolk, muntlig berättare och arbetar med Lättläst.

– Kalmar Slott strävar efter att vara en plats för alla och steg för steg arbetar vi för att göra slottet mer tillgängligt. Att erbjuda guidade turer som är syntolkade eller som ges på teckenspråk är ett viktigt steg på vägen, säger Meg Nömgård, som är slottschef på Kalmar Slott.

En satsning har också gjorts för att personer som använder rullstol ska kunna ta del av utställningen Monet & Friends Alive. Utställningen har filmats och visas i Margaretakammaren, som ligger i anslutning till Gröna salen och går att nå med hiss.

– Eftersom slottet är ett statligt byggnadsminne är det inte enkelt att fysiskt tillgänglighetsanpassa alla delar. Ibland måste vi därför titta på andra lösningar som fungerar under de förutsättningar som råder i en sådan här gammal byggnad. När det blev klart att vi skulle få hit världsutställningen Monet & Friends Alive ville vi skapa ett alternativ för personer som använder rullstol och inte har möjlighet att ta sig till utställningssalen, tillägger Meg.

– Jag trodde aldrig att jag som rullstolsburen skulle kunna få ta del av de utställningar som visas på Kalmar Slott. Men nu har jag fått se en världsutställning på storbild sittandes still i ett av slottets vackra rum. Jag fick se Monet, Cézanne och flera andra franska impressionister framställas på ett sätt som jag aldrig har varit med om förut. Det var som om tavlornas innehåll rörde på sig och färgerna dansade runt och ibland var jag inne i tavlan, jag följde med, jag gick in och ut ur tavlorna och jag dansade med i de mest fantastiska färgskiftningar, trots att jag inga ben har, säger Monica Hugoson, ordförande i DHR Region Kalmar.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons