GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar Slotts spöken vaknar till liv i höstmörkret

Mellan den 20 oktober och 22 november kan den som vågar följa med på spökvandring på Kalmar Slott. Genom mörkret kommer andar från slottets förgångna och leder besökare och berättar om ett tragiskt livsöde som en tidigare resident har genomlidit.
Publicerad 6 november 2021
Foto: Kalmar slott

Nu i höstmörkret bjuder Kalmar slott in alla över 15 år på en ny spökvandring. Vid slottet gäller det att följa de ljuskällor som är placerade längs vallgraven för att ta sig ner från den upplysta vindbryggan och djupare ner i slottets mörker. I slutet av ljusstigen väntar en ledsagare som leder dig in i slottet och ber besökarna att vara tystlåtna för att inte dra till sig andarna som finns i slottet.

Genom rundturens gång hördes oförklarlig duns, stön och skrik i det svarta mörkret och skrämda besökare hoppar till vid det okända som lurar i mörkret. När besökare inte rör sig framåt kan även andarna ledda en framåt genom mantrat:

– Följ ljuset! som viskats fram från okänt håll.

Besökarna från årets första rundvandring var imponerade av Kalmar Slotts skådespelare insatser.
Besökarna från årets första rundvandring var imponerade av Kalmar Slotts skådespelare insatser.Foto: Ronan Hagman

Det gäller att vara kvick på fötterna då okända gestalter kan jaga en om man inte rör sig tillräcklig snabbt framåt. 
Efter rundturen var besökarna skrämda men nöjda med vandringen.

Ena halvan av sällskapet från höger till vänster Winanda Randstra, Katarina Hoara, Linda Eriksson, Ramona Andersson
.
Ena halvan av sällskapet från höger till vänster Winanda Randstra, Katarina Hoara, Linda Eriksson, Ramona Andersson
.Foto: Ronan Hagman

– Det var riktigt häftigt! säger Ramona Andersson.

Skådespelet och stämning får höga betyg av sällskapet som pratade öppet vad de hade upplevt under vandringens gång. En av höjdpunkterna enligt dem var att bli jagad ut ur slottet.

– Nu när vi blev jagad i korridoren var väldigt läbbigt, säger Robin Skoglund

Andra halvan av sällskapet: Från höger till vänster: Niklas Bondesson, Malin Hansson, Amanda Eriksson, Robin Skoglund.
Andra halvan av sällskapet: Från höger till vänster: Niklas Bondesson, Malin Hansson, Amanda Eriksson, Robin Skoglund.Foto: Ronan Hagman
Ronan Hagman
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.