Annons

Kalmar vald till årets studentstad 2023

Under måndagen stod det klart att Kalmar väljs till årets studentstad, som utses av Sveriges förenade studentkårer, SFS.
Publicerad 16 januari 2023
Dansande studenter under nollningen 2018.
Dansande studenter under nollningen 2018.Foto: Sofia Sandvik

Sveriges förenade studentkårer består av 54 studentkårer vid högskolor och universitet över hela landet. Varje år delar de ut utmärkelsen årets studentstad – som i år gick till Kalmar.

– Kalmar erbjuder en förträfflig miljö för studenterna att leva och bo i, läser Jacob Färnert, vice ordförande vid SFS, ur motiveringen.

Annons

Han nämner Kalmarhems bostadsgaranti för nya studenter, att hyresnivåerna inte är alltför höga samt att det finns bra kommunikationer för studenter med kollektivtrafik.

– Linnékåren, Linnéuniversitetet och Kalmar kommun gör även en ambitiös gemensam satsning i att försöka inrätta ett kårhus för studenterna. Som ju blev av förra veckan, fortsätter han.

På plats för att ta emot utmärkelsen var Linnékårens ordförande Ludvig Malmquist, prorektor Niklas Ammert och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

– Vi är naturligtvis väldigt glada och tacksamma över den här utmärkelsen. Vi har haft som långsiktig målbild att någon gång kunna vara med i matchen om att bli årets studentstad. För 10-15 år sedan var det inte läge, då var dåvarande högskolan utspridd på 18 platser, säger Johan Persson och fortsätter:

– Ambitionsnivån från början var väl att åtminstone kunna skicka in en ansökan. Men nu vann vi och det tycker jag är jätteroligt.

Linnékårens ordförande Ludvig Malmquist, prorektor Niklas Ammert, Johan Persson (S) och Jacob Färnert, vice ordförande vid SFS.
Linnékårens ordförande Ludvig Malmquist, prorektor Niklas Ammert, Johan Persson (S) och Jacob Färnert, vice ordförande vid SFS.Foto: Hedda Ottestam

Studenter som KalmarPosten träffar på campus tycker Kalmar gjort sig förtjänt av utmärkelsen. De nämner att det anordnas mycket aktiviteter, att man får bra studentrabatt på det mesta och att den nya universitetsbyggnaden känns modern.

Pernilla Persson, Kajsa Johansson och Julia Dahlberg går tredje året på Sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet.

– Studentlivet var lite dött i början då vi pluggade under covid. Men efter det har det varit bra, med mycket aktiviteter, säger Pernilla Persson.

Pernilla Persson, Kajsa Johansson och Julia Dahlberg går tredje året på Sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet.
Pernilla Persson, Kajsa Johansson och Julia Dahlberg går tredje året på Sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet.Foto: Hedda Ottestam

Motivering

Staden som tilldelas utmärkelsen Årets studentstad ska utgöra en miljö där studenter kan leva, bidra och utvecklas. Sveriges förenade studentkårer kan med stor glädje meddela att Kalmar tilldelas utmärkelsen Årets studentstad 2023.

Kalmar erbjuder en förträfflig miljö för studenterna att leva och bo i. Det finns bostadsgaranti för nya studenter och Kalmar har blivit grönmarkerad tre år i rad i SFS årliga bostadsrapport. Hyresnivåerna är inte allt för höga och flera studentboenden tillämpar tio månaders hyra. Det råder även goda kommunikationer för studenter med kollektivtrafik mellan studentboenden och campus. Kalmar kommun och Linnéuniverstietet arbetar även för att utsmycka staden på olika sätt för att välkomna studenter och medvetengöra stadens medborgare om studenternas närvaro och kultur. Staden har flera härliga grönytor och aktiviteter där studenter har möjlighet till rekreation. Linnékåren, Linnéuniversitetet och Kalmar kommun gör även en ambitiös gemensam satsning i att försöka inrätta ett kårhus för studenterna.

Studenternas möjlighet till inflytande i Kalmar är god. Det råder en god ordning där studenter, lärosäte, kommun och andra lokala aktörer kan samverka och ha en konstruktiv dialog om studenternas situation i Kalmar. Studenternas inflytande tas på allvar i både frågor som rör utbildning och studiesociala angelägenheter. Det gör sig i uttryck i både konventionella kanaler, såsom inflytande i olika grupperingar, samt enklare former av vardaglig diskussion mellan studenter och relevanta aktörer i Kalmar. Linnéuniversitetet har även tagit steg för att stärka och stötta studentrepresentationen i sin verksamhet.

Kommunen värnar om ett gemensamt arbete och ser till att flera parter har en viktig del i att genomföra satsningar som bidrar till förbättringar i studenternas tillvaro. Samtliga parter ser ett gemensamt ansvar för att driva staden framåt och där studenterna ses som en given nyckel. Kompetensförsörjning är ett område som kommunen tillsammans med lokala aktörer arbetar aktivt med, och där både lärosätet och studentkåren är givna samverkanspartner. Att få studenter att stanna kvar i Kalmar efter sina studier ser alla parter som ett viktigt mål. Utmärkande är att samtliga parter belyser vikten av goda relationer som ett medel till konstruktiva dialoger och ett kvalitetsstärkande utvecklingsarbete. Genom välorganiserade strategier sätter parterna gemensamma mål för tidsbestämda perioder och arbetar aktivt med att studenterna ska ses som en viktig och betydelsefull del i stadens framtid.

Källa: Sveriges förenade studentkårer, SFS

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons