Annons

Kalmarbon Anton finalist i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic

Kalmarbon och bartendern Anton Petersson, 26 år, har chansen att kamma hem priset Sveriges Bästa Gin & Tonic.
– Jag hoppas och tror att min är tillräckligt bra för att vinna, säger Anton.
Publicerad 5 juni 2022
Anton Petersson och sin Flower Blush GT.
Anton Petersson och sin Flower Blush GT.Foto: Pressbilder

Anton Petersson jobbar till vardags på Kött & Bar i Kalmar och halkade in på tävlingen via ett inlägg på sociala medier.

– Jag var inte medveten om tävlingen så sent som för tre månader sedan. Jag fick upp ett inlägg på Facebook om tävlingen och då tänkte jag att det kan jag väl testa. Jag har tidigare jobbat på barer som har varit inriktade på gin och jag har bra förkunskap sedan tidigare, säger Anton.

Annons

Han började experimentera på hemmaplan för att hitta ett bidrag han både kunde stå för och som var nytt och fräscht.

– Jag använde mig av produkter som jag tyckte skulle vara kul och som man inte ser så ofta.

Antons bidrag heter Flower Blush GT och innehåller rosvatten, lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros.

– Jag ville ha något som lyfter fram det blommiga i gin och verkligen förstärker smakerna. Därför var rosvatten det första som kom upp i tanken. Det är en ingrediens som jag inte använt tidigare men som jag varit intresserad av att få in i en drink eller liknande. Jag ville lyfta fram det somriga och blommiga samtidigt som det är fräscht och snyggt.

Anton lyckades bli en av tre finalister för bartenders i tävlingen. I den andra kategorin tävlar hemmamixare. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden för att kora de godaste och mest nyskapande varianterna av en GT.

Finalen äger rum i Stockholm den 4 september.

– Det ska bli kul. Jag är väldigt taggad och lite nervös. Det är första tävlingen jag gör i bartending. Det ska bli otroligt roligt och jag känner mig lite tävlingsinriktad. Jag hoppas ju på vinst, det ska jag inte sticka under stol med. Det jag har tagit fram är jag 100 procent säker på och jag tycker det är en otroligt bra produkt. Jag hoppas och tror att min är tillräckligt bra för att vinna.

Under finalen sätts de tävlandes färdigheter på prov när juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Där det sistnämnda kriteriet väger tyngst.

Så gör du Antons GT

Ingredienser:

10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper

5cl Hernö Pink Btl Gin

2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)

Spray av rosenvatten* Is, kuber och krossad

Limehjul

Rosblad

Så gör du:

Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt.

Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper.

Garnera med limehjul och rosenblad.

Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag

Ingredienser:

2dl vatten

2dl socker

10 gram lavendel

Så gör du:

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons