Kalmarbor sprider gärna goda vitsord om sin stad – det visar ny studie

Kalmarbor är stolta över sin stad. Det visar en treårig effektstudie som nu presenteras av Destination Kalmar och Linnéuniversitetet.
Publicerad 24 februari 2023
Kvarnholmen en sommardag.
Kvarnholmen en sommardag.Foto: Mostphotos

Destination Kalmar och Linnéuniversitetet har tillsammans med ytterligare sju destinationer undersökt vilken betydelse evenemangen har för en plats och vilka effekter det får när dessa inte kan genomföras.

Undersökningen har genomförts under tre år, vilka har haft olika förutsättningar. Under 2020 kunder nästan inga evenemang genomföras på grund pandemirestriktioner och året efter släpptes restriktionerna upp men kort in på sommaren, vilket innebar att stora evenemang uteblev. Det sista året på studien, 2022, blommade landet upp igen med evenemang och aktiviteter.

Studien visar att evenemangen är uppskattade av invånarna och att det är framförallt musik-, mat- och sportevenemang som efterfrågas. Det gäller både för Kalmar och för undersökningen som helhet. I undersökningen svarar 88 procent av respondenterna att musikevenemangen är mycket eller ganska viktiga – resultatet för enbart Kalmar är motsvarande siffra 91 procent.

33 procent av respondenterna kan tänka sig vara, eller har varit, volontärer vid evenemang och i Kalmar ligger siffran på 40 procent. Undersökningen visar att många av respondenterna är stolta över sin stad. 80 procent talar om sin stad med stor eller viss stolthet och motsvarande siffra för Kalmar är 91 procent. Respondenterna i Kalmar framhäver den fina staden och naturen.

– Lokalbefolkningen är nöjd i alla destinationerna och det är ett viktigt kapital att förvalta. Att de pratar väl om sin stad betyder mycket, eftersom vi litar mer på vad andra människor säger när de berättar om en plats än på budskap vi når via marknadsföringskanaler. Det är också invånarna besökarna möter på platsen, säger Hans Wessblad, som är turismforskare och lärare vid Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande.

– Det är fantastisk att se den stora stolthet som finns bland Kalmarborna. Undersökningen blir också ett kvitto på att vi satsar på rätt typ av evenemang – och visar vad vi bör vidareutveckla. Idrottsevenemangen är vi starka inom redan idag och på musiksidan går vi mot det största evenemangsåret sedan starten av Destination Kalmar. Matevenemangen blir intressanta att undersöka vidare för att se om det är ett område som kan utvecklas, säger Marcus Larsson, chef för enheten Evenemang och möten på Destination Kalmar.

Fakta om undersökningen:

Studien har genomförts av Destination Kalmar och Linnéuniversitetet tillsammans med ytterligare sju destinationer runt om i landet: Borås, Halmstad, Karlskrona, Karlstad, Oskarshamn, Umeå och Växjö.

Under 2020, 2021 och 2022 genomfördes enkäter med besökare och invånare under perioden juli–augusti. Dessutom har inkvarteringsstatistik samlats in från SCB/Tillväxtverket.

Undersökningen leddes av Hans Wessblad, turismforskare och lärare vid Linnéuniversitetet.

Källa: Destination Kalmar

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.