Annons

Kalmarbördiga Carl aktuell med ny film: ”Man kan gotta sig i vemod”

Vemod, vemod och återigen vemod. Regissören Carl Olsson från Kalmar är aktuell med sin tredje långfilm ”Vintersaga” – som återspeglar Ted Ströms klassiska sång med samma namn.
Publicerad 8 november 2023
Scen ur Carl Olssons film Vintersaga.
Scen ur Carl Olssons film Vintersaga.Foto: Ita Zbroniec-Zajt, Pressbild

Carl Olsson beskriver själv sin tredje långfilm som en ode till det svenska vemodet som baseras på Ted Ströms låt med samma namn.

– Filmen är en visuell tolkning av Ted Ströms sång Vintersaga från 1984. Vi frågade oss i början på projektet; är det möjligt att göra en film baserad på en sinnesstämning? Kan man ta det med in i filmen? Vemod är inte enkelt att avkoda, det är rätt komplext. Det kan både vara sorgmodigt och tungt men samtidigt romantiskt, säger Carl Olsson.

Annons

– När jag träffade Ted för första gången sa han att man kan gotta sig i vemod. Och det kan jag känna igen mig rätt mycket i. Jag har vuxit upp med låten och för några år sedan så lyssnade jag på den och tänkte att låtens struktur var speciell. Den är fragmentariskt och beskriver vardagssituationer men oftast kan relatera till.

I 24 huvudscener har Olsson fångat situationer som han själv tycker återspeglar vemod som stämning. 55 personer har medverkat med små sekvenser av sina liv – där allt från kärleksförklaringar på balkongen efter hemmafesten till fågelskådare som hittar gemenskap på ett skär porträtteras.

Filmen utspelar sig i ett grått och snöslaskigt Sverige och har spelats in över hela landet.
Filmen utspelar sig i ett grått och snöslaskigt Sverige och har spelats in över hela landet.Foto: Mathias Døcker

– Jag vill att publiken ska få fantisera själva och få vara med och skapa historien. Sångens struktur påminner väldigt mycket om hur jag vill jobba med film, det där fragmentariska med att slå ner på många olika ställen och bygga ett system av många olika scener. Filmen brukar vara fast vid ett narrativ, men här är det upp till betraktaren.

– Jag tror att filmen kan bli unik för varje person i publiken. För mig är den väldigt personlig, situationer vi byggt upp filmen på är något jag upplevt eller sett själv. Många situationer känner jag igen från min uppväxt och då såklart från Kalmar.

”För mig är den väldigt personlig, situationer vi byggt upp filmen på är något jag upplevt eller sett själv.”
Carl Olsson, regissör.

Filmen utspelar sig i ett grått och snöslaskigt Sverige och har spelats in över hela landet. För Carl var det viktigt att slå ner på många olika platser, det blir ett porträtt av nationen på så vis menar han.

– Sången ”Vintersaga” är skriven 1984, mitt eget födelseår, och kan idag lätt tolkas som beskrivande ett Sverige som var en gång. Med filmen ville jag däremot ge en samtida och igenkännbar bild av Sverige. I val av både inspelningsplatser och medverkande försökte vi därför representera landet i all sin moderna komplexitet.

– I de bilderna Ted gör så finns det ett fokus på den vanliga människan, inte de som är extravaganta utan människan som står vid sidan om. Och det är den typen av människa jag tycker om att porträttera. Det var lätt att samarbeta med Ted på det viset. Ted och hans söner har skrivit musiken till filmen.

På fredagen den 10 november återvänder Carl hem till sitt Småland och Kalmar när filmen visas på Sagabiografen.

Hur känns det att visa upp filmen hemma i Kalmar?

– Jag har inte visat upp någon film i Kalmar tidigare så det ska bli kul. Det är jättespännande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons