GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmarelever vinner nationell kortfilmstävling

Elever från Kalmar stod som vinnare i en nationell filmtävling vars syfte är att uppmärksamma problemet med alkohol och droger i trafiken.
– Det känns jättebra, väldigt chockerande, säger eleven Ella Kämpfer.
Publicerad 7 december 2021
Ella Kämpfer, Leo Brideau, Sina Lottis, Ebba Couchér.
Ella Kämpfer, Leo Brideau, Sina Lottis, Ebba Couchér.Foto: Nicholas Carsheim

Eleverna Ella Kämpfer, Leo Brideau, Sina Lottis och Ebba Couchér, som går andra året på Kalmar Fria Läroverk, kammade hem 10 000 kronor till klasskassan efter att ha vunnit en nationell filmtävling som arrangeras av Prata om alkohol.

Filmtävlingen går ut på att elever i gymnasiet och högstadiet skapar filmer som ska påverka andra att välja bort alkohol i trafiken. I år kom det in närmare 200 bidrag från elever i hela landet. Kalmargruppens film ”Skyddsängeln” stod som slutgiltig segrare och eleverna fick reda på resultatet under måndagen.

– Vi hade svenskalektion och vi fick reda på att vår lärare Nicholas skulle komma in någon gång under lektionen för att kolla att projektorn fungerade. När han kom in spelades musik och ingen fattar någonting. Sedan sa han han att det är faktiskt är en vinnande grupp i klasen och då stormade det in massa människor med blommor och grejer. Då berättade han att vår film hade vunnit, eleven Ella Kämpfer.

I vinnarfilmen får man följa en ung kille som är på fest och är i valet och kvalet om han ska köra bil eller inte.

– Vi ville förmedla att man inte ska köra med alkohol i kroppen. Ängeln i filmen står för det budskapet, men samtidigt är djävulen där och gör det svårare, säger Ella Kämpfer.

Prispengarna på 10 000 kronor är ett glädjande tillskott till klasskassan.

– Jag gick precis ut från vår mentorstid nu. Där har vi diskuterat med klassen om vad vi ska göra med pengarna. Antingen blir det till en klassresa eller så lägger vi det på studenten.

Medieläraren Nicholas Carsheim är väldigt glad för sina elevers skull.

– Man blir stolt såklart, jag är jätteglad för deras skull. Det är elever i årskurs två som håller på att ta körkort, det är precis där de befinner sig i livet och kan man då få någon att tänka till en extra gång med droger och alkohol är det jättebra. Har man fått någon att tänka till är allt arbete värt det.

Kalmar Fria Läroverk är inte helt ovana vid att ha vinnarelever i tävlingen.

– Det är faktiskt fjärde gången vi vinner och det är en ganska stor tävling. Det är jätteroligt.

Juryn bestod av personer inom reklam-, film- och trafiksäkerhetsbranschen och motiveringen löd:

”Originell idé som sticker ut och använder humor för att sprida ett viktigt budskap. Dramatiserar hur kampen mellan det ”onda och goda” kan se ut. Konflikter som kan uppstå i huvudet mellan ängeln och djävulen, där självfallet ängeln vinner med sina pekpinnar.”

Här kan du se vinnarfilmen:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.