Kalmarförfattaren om de legendariska konserterna: ”Lite som ett svenskt Woodstock”

Folkfest, läktare som skakar och skränig gitarr från ”The Boss”. Författaren och musikfantasten Richard Ohlsson är aktuell med sin senaste bok ”När rocken kom till Ullevi” som ger läsaren en tillbakablick på när vår tids mest legendariska musiker besökte Göteborg.
Kalmar • Publicerad 25 februari 2023
Richard Ohlsson har tidigare gett ut flera böcker om bland annat filosofi – nu riktar han strålkastarna mot sitt stora intresse för musik.
Richard Ohlsson har tidigare gett ut flera böcker om bland annat filosofi – nu riktar han strålkastarna mot sitt stora intresse för musik.Foto: Linn Svensson

Idén till Richard Ohlssons senaste bok ”När rocken kom till Ullevi” kom när Richard sommaren 2021 bläddrade i Dagens Nyheter och ryktes med i en artikel om hur Rolling Stones öppnade upp för en ny konsertvärld i Sverige, när de först kom till Ullevi 1982.

När han läste artikeln bestämde han sig där och då för vad nästa bokprojekt skulle bli:

En bok fullproppad av nostalgi och minnen från konserterna på Ullevi under 80-talet; en tid när arenan fylldes av rockmusik från legendarer som David Bowie, Bob Dylan och Bruce Springsteen. Konserter som författaren själv besökte.

– I takt med att jag läste den där artikeln så översköljdes jag av minnen från de där konserterna i början av 1980-talet. Redan samma morgon började jag rota fram tidningsklipp som jag sparat sedan de där konserterna och letade fram bootlegs från dem. Det var så det hela började, säger Richard Ohlsson.

”I takt med att jag läste den där artikeln så översköljdes jag av minnen från de där konserterna i början av 1980-talet”, säger Richard när han berättar om hur boken kom till.
”I takt med att jag läste den där artikeln så översköljdes jag av minnen från de där konserterna i början av 1980-talet”, säger Richard när han berättar om hur boken kom till.Foto: Linn Svensson

För två månader sedan gavs boken ut och Richard beskriver att skrivprocessen varit som en tidsmaskin. Han har under skrivandets gång pratat med andra fans som var på plats under konserterna och själv fått återuppleva gamla minnen från arenan.

– Bokens fokus är 80-talskonserterna med Rolling Stones, David Bowie, Bob Dylan och Bruce Springsteen. Förutom en kort historik över bandet eller artisten så beskriver jag i boken utförligt vad som hände före, efter men framför allt under själva konserterna. Mycket av det jag skriver om i boken kommer jag själv ihåg men när minnet inte räckt riktigt ända fram har jag friskat upp det genom att läsa vad tidningarna skrev och genom att lyssna på bootlegs från konserterna.

Under Springsteens två konserter på Ullevi i juni 1985 var det ett sådant drag att arenan höll på att rasa när publiken hoppade så pass mycket att betongläktaren sprack. Richard stod i publikhavet på bägge spelningarna.
Under Springsteens två konserter på Ullevi i juni 1985 var det ett sådant drag att arenan höll på att rasa när publiken hoppade så pass mycket att betongläktaren sprack. Richard stod i publikhavet på bägge spelningarna.Foto: Privat

Vilket är ditt bästa minne från konserterna?

– Ja, det är ju många att välja mellan men om jag måste välja ett så blir det nog när Springsteen spelade låten The River första kvällen 1985. Förutom att den är ett av rockhistoriens finaste ögonblick, så introducerade han den med en rörande berättelse om hans problematiska relation till sin far.

Hur var det att vara på plats?

– Jag brukar säga att det var kul att vara ung då, så att man fick uppleva de där första Ullevikonserterna. Det var fest från det man kom dit tills man åkte hem. Vildcampingen var legio. Överallt i parker och på andra grönytor tältades det, och en del sov under bar himmel i sina sovsäckar. Kanske haltar liknelsen lite men 80-talets Ullevikonserter, framför allt de första två åren, var lite som ett svenskt Woodstock.

Vem vill du ska läsa boken?

– De där konserterna har ju varit väldigt viktiga för mig, och med tanke på att de nästan 100 konserterna under 40 års tid har besökts av nästan fem miljoner människor, så inbillar jag mig att de har varit viktiga även för en hel del andra människor. Så jag tänker mig att boken kan vara intressant för de som var där på 80-talet och som vill återuppleva de där magiska konserterna men den kan också vara intressant för musikintresserade människor som inte var där men som vill ha reda på hur det var att vara där.

”Jag brukar säga att det var kul att vara ung då, så att man fick uppleva de där första Ullevikonserterna. Det var fest från det man kom dit tills man åkte hem.”
Richard Ohlsson, författare.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.