GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmargäng vann tävling – spelar in dystopisk kortfilm i Kalmar och på Öland

På Kalmar Teater, Linnéuniversitetet och runtom i Mörbylånga har det den senaste tiden gått att se ett gäng bärandes på kameror, stativ, lampor och annan utrustning. De håller på med en kortfilm som blivit möjlig tack vare ett stipendium från Filmregion Sydost.
Publicerad 19 juni 2022
Från vänster: ljudtekniker Elias Arkenstedt, kameraman Sebastian Rosso och manusförfattare Aleksey Shakov. I bakgrunden skådespelare Tobias Carlsson, producent William Rosso och skådespelare Olivia Skoog.
Från vänster: ljudtekniker Elias Arkenstedt, kameraman Sebastian Rosso och manusförfattare Aleksey Shakov. I bakgrunden skådespelare Tobias Carlsson, producent William Rosso och skådespelare Olivia Skoog.Foto: Christina Schöning

I projektet har bröderna William Rosso och Sebastian Rosso, som sedan tidigare driver animationsbolaget RedRow VFX, gått ihop med manusförfattaren Aleksey Shakov. De har dessutom tagit hjälp av Williams sambo Arijana Kapic som kostymör, Frida Jenholt som makeup-artist, Elias Arkenstedt som ljudtekniker och tre skådespelare, Tobias Carlsson, Olivia Skoog och John Kelmendi, som rekryterats via casting. Hela teamet, minus skådespelare, är bosatta i Kalmar och på Öland.

– Vi har verkligen haft ett jäkligt bra team och skådespelare som passat perfekt för rollerna, säger William Rosso, producent.

William Rosso och Aleksey Shakov.
William Rosso och Aleksey Shakov.Foto: Privat

När KalmarPosten träffar William Rosso och Aleksey Shakov är de precis klara med all inspelning av filmen. För att få ihop budgeten har de varit tvungna att filma allting på bara tre dagar. Filmen kommer enligt tävlingens regler att bli 15 minuter lång.

– Något man förstår under inspelning är att stämningen är väldigt viktig. Alla måste ha kul oavsett hur stressigt det blir med alla omflyttningar och resor till inspelningsplatser, säger Aleksey Shakov.

– En av skådespelarna sa att det här var den trevligaste inspelningen som personen varit på. Det var superkul att höra, säger William.

Sebastian Rosso.
Sebastian Rosso.Foto: Elias Arkenstedt

Vad handlar filmen om?

– Det är en sci-fi film som utspelar sig på 1960-talet. Den handlar om att man behöver tillstånd av en statlig myndighet för att skaffa barn och där behöver man genomgå en procedur där man med hjälp av AI (artificiell intelligens) får se olika versioner av sin framtid, säger Aleksey.

Under inspelning på Kalmar teater.
Under inspelning på Kalmar teater.Foto: Elias Arkenstedt

Det var genom tävlingen ”Talent Up” hos Filmregion Sydost som gänget fick chansen att spela in sin kortfilm. Bland drygt 30-40 sökande valdes sex kortfilmsprojekt från Blekinge, Kronoberg och Kalmar län ut för att delta i talangprogrammet. Vinsten; professionellt mentorskap, workshopar samt ett produktionsstöd på 30 000 kronor, kom väl till hands.

– Det betydde jättemycket att få det stödet. Det var så otroligt skönt att kunna ta in skådespelare och kunna använda oss av kostym och sådant, allt det kostar ju pengar. Looken vi ville ha var inte billig men vi lyckades göra det på det smartaste sättet vi kunde. Trots att vi fick 30 000 i bidrag så har man fortfarande sina begränsningar. Men det blev ändå en ”mission success” och vi är hittills inom budget, säger William och fortsätter:

– Filmen blev väldigt autentisk. Vi ville inte köpa nya kläder utan har varit runt i second hand-butiker där vi hittat mycket av kläderna vi använde. Ett rum i vårt hus i Mörbylånga användes bara till kläder.

Inspelning på Linnéuniversitetet.
Inspelning på Linnéuniversitetet.Foto: Elias Arkenstedt
Stillbild ur filmen där huvudkaraktärerna Lara (Olivia Skoog) och Alexander (Tobias Carlsson) sitter på en bänk (på Linnéuniversitetet). Filmen utspelar sig på 1960-talet.
Stillbild ur filmen där huvudkaraktärerna Lara (Olivia Skoog) och Alexander (Tobias Carlsson) sitter på en bänk (på Linnéuniversitetet). Filmen utspelar sig på 1960-talet.

Förutom huset i Mörbylånga har det också pågått inspelningar på Linnéuniversitetet och Kalmar teater.

– Det var bara ren schyssthet av dem att vi fick vara där. Vi ringde och frågade och så fick vi tillgång till lokalerna. Sen har vi varit på en camping vid Stora Frö också där vi spelade in en beach-scen. Det var helt sanslöst vindigt och skådespelarna hörde knappt vad regissören Aleks sa, de såg bara att han mimade. Men jag är glad att det blåste, det blev väldigt dramatiskt.

Det blev också en del inspelningar i utomhusmiljö.
Det blev också en del inspelningar i utomhusmiljö.Foto: Elias Arkenstedt
Stillbild från filmen med karaktären Alexander (Tobias Carlsson).
Stillbild från filmen med karaktären Alexander (Tobias Carlsson).

Känner ni er nöjda med filmen hittills?

– Vid sådana här ambitiösa projekt försöker man alltid förbereda sig på att något kommer att gå fel, men till slut gick allt enligt planen, säger Aleksey.

– Jag har försökt föreställa mig hur det skulle kännas att sitta i bilen på väg hem sista inspelningsdagen. Det var otroligt många shots vi behövde hinna med på tre korta dagar, men vi hann med varenda en. Det är en väldigt skön känsla, säger William.

Var kommer det gå att se filmen när den är klar?

– Först på en festival, vilken vet vi inte än, och sen på YouTube. Vi ska försöka ha den färdig till i höst då de flesta festivaler har premiär. Men vi kommer skicka den till flera olika festivaler, både högt och lågt. Göteborg filmfestival hade varit superkul men det är sjukt hård konkurrens, säger William.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.