GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmarhem korades till årets bästa klimatinitiativ på gala: ”Superroligt”

Kalmarhem vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativ i kategorin ”Fossilfritt”.
Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Per Stephani/Elbil. Pressfoton: Kalmarhem
Per Stephani/Elbil. Pressfoton: Kalmarhem

Med tävlingen ”Bästa klimatinitiativen 2021” vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling för Sverige genom att minska utsläppen av växthusgaser.

Kalmarhem vann årets företag i kategorin ”Fossilfritt” med motiveringen att ”genom ett tydligt och målinriktat ledarskap ha nått målet om fossilfrihet år 2020. All el, all fjärrvärme och allt drivmedel till fordon är förnybar och därmed fossilfri. Nyckeln till framgång var en kombination av modiga beslut för att uppnå stora förändringar av personalens egna transporter och metoder för nudging.”

– Det är klart att det här är superroligt och något som Kalmarhem har jobbat med i många år internt med våra egna fordon. Under 2020 blev vi helt fossilbränslefria i egen verksamhet. Nu ställer vi krav i upphandlingar med leverantörer att transporterna ska vara fossilbränslefria. Det fasas in, säger Per Stephani, VD för Kalmarhem.

Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen runt om i Sverige ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent. Idag deltar 187 medlemsföretag som tillsammans har mer än 750 000 lägenheter.

Hur jobbar ni vidare med ert klimatarbete framåt?

– Vår stora resa nu är att vi har klimatberäknat hela vår verksamhet. När vi har gjort det så ser vi att hyresgästernas transporter är vårt största klimatavtryck, så det vi gör nu är att ta fram strategier för att få hyresgästerna att ändra beteendet. Man kan vara med i elbilspooler eller byta till elbil nästa gång man ska köpa ny bil. Då behöver vi på Kalmarhem bygga ut laddstolpar, säger Per Stephani och fortsätter,

– Det är enkelt att ändra saker internt inom Kalmarhem, men att påverka andra är mycket svårare. Vi tror på det vi gör och kommer jobba jättemycket med det framöver. Lyckas vi inte påverka våra hyresgästers transporter kommer vi inte lyckas halvera vår klimatpåverkan till 2030 som är vårt mål.

Priserna delades ut på den årliga Klimat- & energikicken den 24 november och består av diplom med juryns skriftliga motiveringar samt två biljetter till Klimat- & energikicken år 2022.

Totalt belönades fem allmännyttiga bolag i olika kategorier för sitt klimatarbete:

Fossilfritt: Kalmarhem

Energieffektivisering: Gavlegårdarna

Effekttoppar och förnybar energi: Kopparstaden

Klimatsmart boende: Uppsalahem

Klimatkrav på leverantörer: Helsingborgshem

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.