Annons

Kalmarhem stoppar stort byggprojekt i Funkabo: ”Oerhört tråkigt”

Kalmarhems prestigebygge av ”cykelkvarteret” i Funkabo läggs ner. Kostnaden blir för hög.
Publicerad 22 juni 2022
Illustration av "cykelkvarteret" som Kalmarhem ville bygga i Funkabo.
Illustration av "cykelkvarteret" som Kalmarhem ville bygga i Funkabo.Foto: Tengboms

Förra året lämnade Kalmarhem in bygglovsansökan för att bygga cykelanpassade kvarter med låg miljöpåverkan i Funkabo. I kvarteret Visiret, även kallat ”cykelkvarteret”, planerades det att 137 lägenheter skulle stå inflyttningsklara år 2024.

– Sedan projekteringen påbörjades har byggindex ökat med nästan 15% och den höga kostnadsökningen gör att anbuden överstiger våra prognoskalkyler, säger Ami Rosenqvist-Rosén, projektledare för Visiret, i ett pressmeddelande.

Annons

Ökad kostnadsbild och en detaljplan styrd i många detaljer som även det ökar kostnaden gör att projektet blir för dyrt. Den investeringsbidragsansökan man lämnat in har heller inte beviljats. Till slut beslutar Kalmarhems styrelse att helt enkelt inte gå vidare med produktionen av Visiret.

– Ett oerhört tråkigt om än väntat beslut taget av styrelsen efter den senaste tidens kostnadsutveckling. Det är många delar som påverkar och som styrelsen även beslutade har vi i uppdrag att bevaka marknadsläget avseende prisbild samt möjligheten att investeringsstöd återinförs. Vår förhoppning är att kunna förverkliga projektet någon gång i framtiden, säger Kalmarhems VD Per Stephani.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons