Annons

Kalmarmördarens kärlekshistoria i fängelset

Kalmarmördaren Sara Lundblad, 31, träffade Natalia Pshenkina, 40 på ett kvinnofängelse efter att de dömts för varsitt brutalt mord. Nu vill de ingå äktenskap med varandra – men kämpar i motvind.
Publicerad 28 oktober 2020
Hinseberg
HinsebergFoto: Carina Andreasson/Mostphotos

Bakgrunden för de båda kvinnorna är våldsam. I augusti 2012 försvann Sara Lundblads pappa Göran Lundblad, en lantbrukare från Norra Förlösa, spårlöst. Det tog två år innan polisen fick ett genombrott i fallet, när Sara Lundblads pojkvän Martin Thörnblad erkände för en medarbetare vid Missing People att flickvännen hade släppt in honom i huset och att han hade då skjutit Göran Lundblad i ansiktet när han låg i sin säng, rapporterar Expressen. Thörnblad ska även ha berättat att Sara Lundblad dagen före mordet var med och grävde sin pappas grav, samt att hon var delaktig i att frakta och gräva ner kroppen 700 meter från bostaden. Båda två nekade till mord, men dömdes 2015 till 18 års fängelse.

Och nu har Sara Lundblad alltså förälskat sig i Natalia Pshenkina under sin tid som intagen, skriver tidningen. Natalia Pshenkina är dömd till livstids fängelse, och därefter utvisning, för att ha tagit sig in i sin före detta sambos lägenhet 2005. Tillsammans med två manliga medhjälpare torterade de hennes ex för att få fram hans kontouppgifter. Sedan mördade de honom brutalt genom knivhugg och hammarslag innan de dumpade kroppen i badkaret. Fyra månader senare gjorde fastighetsskötaren den makabra upptäckten. Under den tiden hade Natalia levt lyxliv på ex-partnerns pengar och länsat hans konton. Även i fängelset har hon fortsatt vara våldsam. 2008 dömdes hon för misshandel efter att attackerat den intagna Niina Äikiä med en tallrik i ansiktet. Niina Äikiä satt i sin tur inne för att ha torterade sin tioårige son Bobby till döds tillsammans med hans styvpappa.

Annons

2015 gifte sig Natalia med en annan kvinna i fängelset, men det slutade i skilsmässa. Därefter har hon försökt gifta sig med ännu en intagen, innan hon mötte Sara Lundblad i mars 2018, när de båda satt på samma avdelningen på kvinnofängelset i Ystad. Ett år senare förlovade de sig. I juni 2019 förflyttades Natalia Pshenkina till Hinseberg, men har ansökt om att förflyttas tillbaka till Ystad. Hon fick avslag av förvaltningsrätten med motiveringen att det inte är den intagnes rätt att välja sin anstalt.

De två kvinnorna har därefter brevväxlat. Enligt Expressen har Sara Lundblad beskrivit deras relation som ”stabil och lycklig”. Nu vill de ingå äktenskap, men Natalia Pshenkina har inte beviljats tillstånd att besöka fästmän för att kunna gifta sig. Högsta förvaltningsdomstolen nekade prövningstillstånd i början av oktober, efter att hon fått avslag i alla tidigare instanser. Ett godkänt besökstillstånd anses äventyra säkerheten.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons