GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmarpolitiker skickar gemensamt brev till polisen

I ett gemensamt öppet brev till polisen skickar samtliga partier i kommunfullmäktige ett samstämmigt ställningstagande gällande polisens närvaro i Kalmar.
Publicerad 27 maj 2022
Foto: Agnes Aronsson

Partierna önskar se en permanent polisnärvaro på lång sikt, och brevet sänds till regionpolischef Jarl Holmström och polisområdeschef Patrik Oldin.

Brevet är underskrivet av Dzenita Abaza (S), Hanne Lindqvist (M), Petra Gustavsson (SD), Erik Ciardi (C ), Liselotte Ross (V), Lotta Wahlmino (L), Christopher Dywik (KD) och Max Troendlé (MP), fredagen den 27 maj 2022.

Här är brevet i sin helhet:

”Vi skriver till er med en tydlig önskan om en långsiktigt ökad permanent närvaro i Kalmar, efter de senaste månadernas skjutningar och mord. Självklart skapar det som hänt oro.

Utöver fyra mord i publika miljöer har det under våren skjutits mot flera lägenheter med stor risk för tredje person.

Det ligger i hela samhällets intresse att beröva den grova kriminaliteten utrymmet att öppet bedriva narkotikaförsäljning och använda skjutvapen i publika miljöer.

Efter de första två morden fick polisen lokalt förstärkning av yttre personal under några veckor, vilket med stor sannolikhet förhindrade ytterligare ett eller flera mord. En liknande förstärkning behöver nu göras och det över tid.

Utöver fler personal i yttre tjänst behöver också polisens utredningsresurser förstärkas, för att en skyndsam lagföring ska kunna ske av de grovt kriminella när det är möjligt.

Vi ser också ett stort behov av områdespoliser som ges möjlighet att verka i framför allt Norrliden under sommaren, för att minska och förebygga rekrytering av ungdomar in i grov kriminalitet.

Problemen i Kalmar kommun är fortfarande på en nivå där en vändning av utvecklingen är möjlig, om resurser tillförs polisen och rätt prioriteringar görs.

Polislagens formuleringar om att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd behövs sannerligen i Kalmar just nu.

Med förhoppningar om fortsatt gott samarbete för ett tryggare Kalmar!”

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.