Veckans profil

KalmarPostens Carina Pettersson firar 60 år på tronen

Hon är en grafisk formgivare som ser till att KalmarPosten har en iögonfallande layout, tackar inte nej till att upptäcka världen och är en jäkel på att baka goda bullar till sin familj och sina kollegor.
Möt veckans profil – Carina Pettersson som fyller 60 år.
Publicerad 6 maj 2023
Carina Pettersson.
Carina Pettersson.Foto: Linn Svensson

Carina Pettersson

Ålder: Fyllde 60 år den 2 maj

Familj: Man, tre barn och sex barnbarn

Jobbar som: Grafisk producent/tidningsdesigner

Hur skulle du beskriva ditt 60-åriga liv: Med tacksamhet och kärlek

God morgon Carina, och grattis på din födelsedag! Hur dags kliver du upp en vanlig morgon?

– Tackar, tackar. Jag har klockan på 06.20 på vardagar. På helgerna drar jag mig gärna till 9.

Hur startar du helst morgonen?

– Vardagar startar jag oftast med en promenad runt Lindö eller ut till Lotsen. Händer även att jag är på gymmet vid 06.45 och kör ett styrkepass på 30 minuter. Jag tycker det är skönt att starta dagen med lite aktivitet eftersom jag sitter still mycket framför datorn.

Det är ju i regel du som redigerar och gör veckans profil, hur känns det att själv vara profil?

– Jag är en person som gärna inte står i fokus. Har aldrig haft det behovet att synas eller vara huvudpersonen så det känns väl som en utmaning att få vara med som profil i KalmarPosten!

Du fyller ju 60 år, hur känns den åldern?

– Måste erkänna att jag tycker att 60 låter fruktansvärt gammalt! Men som det brukar heta ”det är ju bara en siffra” och det är ju det. Alla kan väl hålla med om att tiden går extremt fort och det rullar ju inte saktare ju äldre man blir utan tvärtom. Jag tycker ändå att man har ett inre lugn och en ryggsäck med erfarenheter när man kommer upp i ålder. Man behöver inte jaga upp sig för saker utan vet oftast att det löser sig och man kan prioritera bättre och vet var man mår bra av.

Hur ska du fira din födelsedag?

– När ni läser detta sitter jag i en solstol på Mallorca med hela familjen, man, barn och barnbarn. Vi är 14 stycken från ett till 62 år som ska ha två härliga veckor med sol, bad och skojigheter.

Det låter härligt! Är du en person som gillar att fira stort eller mindre?

– Eftersom jag inte gillar att vara huvudpersonen så har jag alltid firat min födelsedag i mindre skala med närmsta familjen eller med en resa.

Vad är det bästa med ditt liv just nu?

– Att jag känner mig stark och frisk och att jag får dela mitt liv med min underbara familj.

Du har ju jobbat länge på KalmarPosten som grafisk designer och är den, ihop med dina kollegor, som ser till att tidningen blir gjord. Hur är det att jobba som formgivare?

– Jag har ett stort intresse för färg, form och det grafiska. Att få text och bild till att bli en snygg annons eller en trevlig sida i tidningen är något av det bästa jag vet. Vi jobbar ju oftast med tidspress och deadlines och det är alltid en utmaning att få ut en tidning men jag gillar när det är lite fartfyllt och utmanande.

Du har jobbat på KalmarPosten i 18 år, det måste vara ett gott betyg?

– Tiden går ju fort och det känns inte som så länge. Men jag har alltid trivts och vi är ett härligt gäng på KalmarPosten. Vi får många positiva gensvar på att vi gör en bra produkt, både från läsare och annonsörer.

Vad har du för annan yrkesbakgrund?

– Jag jobbade mina första tio år på länsstyrelsen i Karlskrona som kontorist som det hette då. 1992 tog min man och jag över ett tryckeri i Kalmar som vi drev i tio år. Det var där jag startade min grafiska bana.

– Sen har jag jobbat på revisionsbyrå som kommunikationsansvarig/receptionist. Så kommunikation och service har väl varit genomgående det jag sysslat med.

Vad ville du arbeta med som barn?

– Som liten hade jag en dröm om att bli flygvärdinna. Kanske för att jag hade en Barbiedocka som hade en sån snygg flygvärdinneuniform! När jag senare i livet skulle kolla upp utbildningen så föll det på längden, haha. Jag är endast 156 centimeter lång och det var inte tillräckligt för det yrket.

Du, vilket är ditt bästa födelsedagsminne? Är det någon speciell födelsedag du minns?

– När jag fyllde 50 var vi i Barcelona med våra barn och då hade de fixat en dag med shopping, drink på takterrass och en härlig middag på kvällen - det var precis i min smak!

Vilken ålder är den bästa?

– Alla åldrar har väl sitt men för min del tycker jag nog att 50-60 kändes bra. Vi fick sex stycken barnbarn under de åren och alla våra barn bor numera i Kalmar. Min man och jag har rest mycket de sista åren och vi skaffade vårt fritidshus. Det var mycket som föll på plats.

Blir man visare med åren?

– Jag känner mig inte visare men man kan ta situationer på andra sätt när man blir lite äldre. Sen kan man ju aldrig förbereda sig för saker som händer men man kan tänka på annat sätt på vad som är viktigt och vad man kan prioritera bort för att man ska må bra och trivas med livet.

– Jag har haft förmånen att ha en livskamrat som jag delat allt med. Vi har löst mycket problem och situationer tillsammans på vägen och vi har haft en grundsyn som varit väldigt lika som gjort att vi sluppit lägga mycket energi på olikheter. Så Glenn när du läser detta så menar jag: gör som jag säger så blir det bra!

Har du en bucketlist? Vad står det på den?

– Jag älskar ju att resa så det är många resmål som står på den. Vi har ett fritidshus i Djursvik som hela familjen älskar att vara i och en diskmaskin står på önskelistan där.

Vad är din dolda talang? Enligt rykten på redaktionen är du grym på att baka.

– Ja jag gillar att baka, det är lite av en pausknapp för mig och det uppskattas av många i familjen som är proffs på fika. Vi kikade igenom lite bilder och upptäckte att vi fikar nog på 98 procent av alla bilder! Jag är grym på att hitta på hinderbanor och pyssel till barnbarnen och jag älskar riktigt rökig whiskey. Om det är en talang!

Vad gör du en ledig dag?

– Då befinner jag mig oftast i vårt fritidshus där vi tillbringar nästan all vår lediga tid året runt. Där blir det mycket fika och promenader. Sommartid tillbringar vi ute på vårt stora däck där vi lagar mat på uteköket och tar många bad. Alla trivs verkligen här och vi har ofta besök av barn och barnbarn som alla tycker att det är mormor och morfars paradis.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag läser givetvis KalmarPosten och så har jag alltid någon bok på g. Jag är en serienörd som är svag för kostymdrama, Downton Abbey är min favoritserie och allt som har med engelska kungahuset att göra. Och så älskar jag att kolla på skidskytte!

Vilka personer du ser upp till?

– Min mamma och pappa som gjorde min barndom lycklig och att jag fick sunda värderingar och en bra uppfostran. Mina barn, för att de finns och för att de kämpar på och gör så gott de kan. Min man Glenn, vi har varit gifta i 40 år i år och det är en häftig känsla att man delat så mycket och har så mycket minnen och fortfarande trivs ihop och planerar för nya äventyr in i framtiden.

Tre kändisar, levande eller döda, du gärna skulle bjuda på middag?

– Jan Eliasson, diplomat och politiker - som jag tycker har en sund inställning och kan förklara på ett sätt som gör att man förstår. Prinsessan Diana - intressant att höra hur hon hade det under sin livstid. Benjamin Ingrosso - han verkar vara en kul kille som kan snacka med alla och så kan han ju sjunga lite för oss.

Vad skulle du bjuda på?

– Vi skulle iallafall börjar med en rökig whiskey framför brasan.

Och till sist Carina, har dina 60 år blivit som du tänkt dig?

– Det har de absolut! Jag är så nöjd med livet och vad det har bjudit på hitintills. Nu kör vi minst 40 år till.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.