KalmarPostens nya skribent: ”Alla har en historia att berätta”

Med en rykande färsk journalistutbildning i bakfickan och sommarjobb på radio och tidning på cv:t så är hon redo för större uppgifter. Hedda Ottestam är KalmarPostens nya skribent.
Publicerad 2 oktober 2021 • Uppdaterad 8 november 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Heddas texter kommer ni att kunna läsa både i papperstidningen och på KalmarPostens sajt framöver. Precis som sina kollegor på redaktionen kommer hon ena stunden göra ett trevligt fotomingel med glada människor, för att i nästa stund kasta sig på luren för att ringa in en nyss inträffad trafikolycka. En och annan krönika kan det säkert bli också.

Du är född och uppväxt på Gotland - hur hamnade du i Kalmar?

– På gymnasiet läste jag samhällsvetenskap media, så jag visste att jag ville plugga journalistik. När jag skulle söka program så listade jag de utbildningar som fanns, men tyckte väl att Stockholm och Göteborg var lite väl stort. Kalmar verkade lagom. Jag flyttade hit för att plugga 2018.

Var staden som du hade tänkt dig?

– Jo, men det stämde nog ganska bra. Och så tycker jag Kalmar påminner lite om Visby också.

När runt halva utbildningen vid Linnéuniversitetet var avklarad slog pandemin till och ställde världen på ända. För Hedda och kamraterna upphörde det traditionella studentlivet, med gruppstudier om dagarna och fester om kvällarna.

– Det var inte jättekul. I mars 2020 blev all undervisning digital på distans. Vi kunde inte träffas och umgås. Det känns som att jag missade min egen examen, för den var digital den med.

Våren 2020 var det även dags för praktik och Hedda återvände hem för fem veckor på Sveriges Radio P4 Gotland. Det blev nyhetsintensivt, berättar hon.

– Förutom att allt med coronan drog igång så hade Gotland sitt första mord på länge. Det kom dessutom en stor storm som ledde till strömavbrott och en gotlandsfärja som gick på grund.

Själv fick Hedda börja med något lättsammare saker. Om nu ljudet av tandläkarborren kan kallas lättsamt...

– Mitt första jobb var att prata med en psykolog om tandläkarskräck. Det var väldigt intressant. Sen la jag in ljudet av borren som bakgrundsljud, men det var det tydligen en del som inte gillade!

Praktiken ledde sedan till sommarjobb på P4 Gotland.

Vad gillar du själv att skriva eller rapportera om?

– Lite udda saker är kul. På Gotland fick jag till exempel göra ett inslag om Sveriges plattaste väg - som tydligen finns där, svarar Hedda med ett skratt.

– Jag åkte ut med ett vattenpass och mätte och pratade med folk längs vägen som inte hade en aning om att de bodde vid Sveriges plattaste väg, ha, ha! Men annars är det ju roligt bara att komma ut och prata med folk, alla har en historia att berätta.

I sommar har Hedda arbetat på Barometerns Kalmarredaktion. Det handlade mycket om att skriva polisnotiser, men hon fick även vara ute i fält och göra helt andra saker.

– Jag var tv-fotograf under agility-SM och stod uppe på bussen med kameran. Tyvärr glömde jag helt bort solkrämen första dagen...

Den glömde du inte dag två va?

– Nä. Och då fick jag låna ett kyltäcke för hundarna att ha över axlarna också, ha, ha!

Vad gör du på fritiden?

– Sista tiden har jag försökt komma igång att virka igen, det gjorde jag mycket som liten. Sen läser jag en del. Det gör mamma och pappa också så jag har bett dem rekommendera klassiker. Mamma rekommenderade Jane Austen och pappa Dostojevskij och andra ryska författare.

– Sen blir det en del serier med sambon också - just nu Suits - och så lyssnar jag på poddar och P3.

Jag hörde något om en rekordkort karriär som barista!?

– Efter studenten bodde jag i Stockholm ett tag, och passade på att gå en baristautbildning. Hann jobba några dagar på ett café innan jag flyttade hem till Gotland igen eftersom jag inte hittade någon egen bostad.

– Nu efter att sommarjobbet på Barometern tog slut fick jag jobb på caféet på centralstationen. Men jag hann bara jobba där i två dagar och så fick jag den här tjänsten. Så jag har både börjat och slutat som barista inom loppet av några dagar - två gånger!

Fakta

Hedda Ottestam

Ålder: 23 år.

Yrke: Journalist.

Familj: Sambon Calle i Kalmar, mamma på Gotland, pappa och lillasyster Line i Stockholm.

Bor: Djurängen, Kalmar.

Uppväxt: I Rute på Gotland.

Beskriv dig själv med några ord: Nyfiken, omtänksam och envis.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.