Annons

Kalmars nya gästhamn invigdes när de första båtarna la till

På led gled tre vackra segelbåtar och en kajak in i Kalmars nya gästhamn och angjorde bryggan mitt emot slottet.
Publicerad 11 juni 2021
Turismchefen Stefan Johnson avslutade invigningen med att hissa gästhamnsflaggan.
Turismchefen Stefan Johnson avslutade invigningen med att hissa gästhamnsflaggan.Foto: Simon Karlsson

– Jag är ingen seglare, men jag är en jävel på att bryggsegla så jag tänkte att jag åtminstone kunde klä upp mig och se ut som man gjorde när det var en hamn här för sådär 100 år sedan, skojade Destination Kalmars ordförande Lasse Johansson.

För så är det. På samma plats i Sylvanderparken fanns tidigare en gästhamn, som slutligen togs bort helt runt 1980. Och nu finns åter en gästhamn i Slottsfjärden.

Annons

– Steg för steg bygger vi ihop stad och hav, skapar en helt annan tillgänglighet till vår fantastiska kust. Vi är jätteglada att få inviga den här gästhamnen idag, fortsätter Lasse Johansson.

Invigningen började när tre segelbåtar och en kajak flöt fram över Slottsfjärden och lade till vid Sylvanderparkens gästhamn.
Invigningen började när tre segelbåtar och en kajak flöt fram över Slottsfjärden och lade till vid Sylvanderparkens gästhamn.Foto: Simon Karlsson
Foto: Simon Karlsson
En uppklädd Lasse Johansson dirigerar hamnens första kajakare till avsedd plats.
En uppklädd Lasse Johansson dirigerar hamnens första kajakare till avsedd plats.Foto: Simon Karlsson

– Det här har varit ett nästan helt bortglömt område och vi har funderat rätt mycket på hur vi kan ändra på det, säger stadsträdgårdsmästaren Björn Strimfors.

I slutet av november påbörjades arbetet, då med muddring. Muddermassorna användes sedan till utfyllnaden av hamnen ett stenkast bort. Totalkostnaden landar på runt sex miljoner kronor, enligt projektledare Ingemar Gustafsson.

Stefan Ahlman från Kalmar Vatten pratade om reningsanläggningen under bryggan medan stadsträdgårdsmästaren Björn Strimfors pratade om platsens historiska betydelse och visade bilder på den gamla bryggan, som revs 1980.
Stefan Ahlman från Kalmar Vatten pratade om reningsanläggningen under bryggan medan stadsträdgårdsmästaren Björn Strimfors pratade om platsens historiska betydelse och visade bilder på den gamla bryggan, som revs 1980.Foto: Simon Karlsson

– Under bryggan finns dagvattenrening i form av en skärmbassäng, där tungmetaller och näringsämnen sjunker och sedimenteras innan vattnet släpps ut i fjärden, förklarar utredningsingenjör Stefan Ahlman från Kalmar Vatten.

– Där finns även oljeavskiljning ifall det skulle ske ett utsläpp.

Turismchefen Stefan Johnson var sprudlande glad.

– Kalmar gästhamn har haft en otroligt positiv utveckling de senaste 15 åren. Nu får vi en fantastisk möjlighet här ute med en ny hamn som komplement, som jag hoppas har bra beläggning inom kort.

Den nya gästhamnen har 15 båtplatser och plats för att lägga upp kanot och kajak. Totalt har därmed Kalmar 130 gästbåtplatser.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons