Annons

Kalmars tredje gågata ska bli mer attraktiv och funktionell

Till hösten påbörjas ett större arbete på Norra Långgatan i hjärtat av Kalmar.
Publicerad 10 juni 2021
Fastighetsägaren Jimmy Holgersson, Kalmar Vattens VA-projektör Nina Johansson, Kalmar Energis kommunikatör Emmy Stenberg och stadsträdgårdsmästare Björn Strimfors står runt kommunens landskapsarkitekt Anders Linder och Kalmar citys centrumutvecklare Lisa Söderholm som fått slå sig ned i träsoffan.
Fastighetsägaren Jimmy Holgersson, Kalmar Vattens VA-projektör Nina Johansson, Kalmar Energis kommunikatör Emmy Stenberg och stadsträdgårdsmästare Björn Strimfors står runt kommunens landskapsarkitekt Anders Linder och Kalmar citys centrumutvecklare Lisa Söderholm som fått slå sig ned i träsoffan.Foto: Simon Karlsson

Norra Långgatan behöver byggas om. I marken ligger föråldrade vattenledningar, en del 100 år gamla, och avloppsledningarna från 50-talet behöver bytas de med. Fjärrvärmen ska utökas och fiberkabel ska grävas ned.

På gatunivå ska man komma till rätta med sättningar och lutningar, som uppkom efter att nuvarande betongplattor lades på plats under senare delen av 90-talet.

Annons

Det handlar inte om hela Norra Långgatan utan specifikt sträckan mellan Västra Sjögatan och Larmgatan.

– Det här är en av tre gågator i centrala Kalmar, och det ska synas. Idag är Norra Långgatan lite anonym, till skillnad mot Kaggensgatan och Storgatan, och det vill vi ändra på. Det kommer nog hända en hel del här framöver, säger centrumutvecklaren Lisa Söderholm.

– Vi vill förmedla än annan känsla, som lockar hit människor, fortsätter hon och förklarar att de nyss uppsatta träsofforna och de knallgula parasollen är en försmak för vad som komma skall.

– Det ska bli mer funktionellt och tillgängligt. Lyktstolparna tas bort och istället blir det linhängd armatur bland annat. En tilltalande och trevlig ljusmiljö. Och vi tänker oss flexibel möblering som är flyttbar, så vi kan byta exempelvis efter årstiderna, säger landskapsarkitekt Anders Linder.

I allt det nya ska gamla tiders Kalmar lyftas fram.

– Vi ska försöka markera var den gamla trottoaren har gått. Och vi återgår till sten som underlag, säger stadsträdgårdsmästare Björn Strimfors.

Det sannolikt över 100 år gamla elskåpet i korsningen Norra Långatan-Kaggensgatan ska bevaras. Det är det enda i sitt slag som finns kvar i staden.

Men först är det jobbet under marknivå som ska göras. Planen är att Kalmar Vatten mellan september och november byter ut vatten och avlopp.

– Målet är att bli klara till julhandeln. Men visst, en del stök blir det under tiden, säger VA-projektör Nina Johansson.

Under våren tar sedan nästa bolag vid.

Annons

– Det är elkablar från 1965 som ska bytas, och så dimensionerar vi upp fjärrvärmen och byter rören, säger Kalmar Energis kommunikatör Emmy Stenberg. Samtidigt lägger vi ned fiberkabeln, och byter en del elskåp.

Framkomligheten kommer av förklarliga skäl vara något begränsad under arbetet, men fotgängare ska kunna passera nästan hela tiden. Varutransporter kommer få det svårare. Eventuella planerade avstängningar är dock tänkta att ske när butiker och restauranger har stängt.

– Norra Långgatan har ett av Kalmars mest centrala lägen. När vi är klara kommer gatan ha fått sig ett lyft, både utseendemässigt och standardmässigt för att klara framtida krav, avslutar Anders Linder.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons