Kalmarstudenter har skapat digital tipsrunda: ”Roligare sätt att röra på sig”
Projektet är kopplat till utbildningen och startades när Nora Malmgren, Josef Nilsson och Wilma Alvinsson gick en kurs i entreprenörskap.
– Vi ville skapa ett roligare sätt att ta sig ut och röra på sig. Det ska inte bara vara fokus på träning utan också på att göra något kul av det samtidigt, säger Wilma.
– Tipsrundor är bra eftersom man omedvetet rör på sig samtidigt som man fokuserar på något roligt. Till slut skapade vi en tankeställning kring en tipspromenad som är digital, säger Josef.
Digitala tipsrundor finns redan på flera platser i landet. Till exempel i Karlstad finns en digital tipsrunda där skyltar med QR-koder är utplacerade i staden. Men Kalmarstudenternas tipsrunda har inga utplacerade hållplatser utan tar hjälp av en app vid namn ”Tipsrundan”. Appen känner av hur långt du går, och när du gått 150 meter får du en ny fråga.
– Detta gör att alla kan använda den var man än är, och 150 meter är inte för långt och inte för kort. Vi har lagt in 15 frågor så det blir runt 2,5 kilometer som man får gå.
Projektet kallar de för Vandringstipset. För att komma till rätt frågor skrivs koden ”BKZ589” in i appen Tipsrundan. Frågorna handlar om allt ifrån hälsa till miljö och hållbarhet.
– Det var lite krångligt att tillsammans komma på frågorna och utforma dem, säger Nora.
– Vi utgick från vad vi kan lära ut av det vi själva lärt oss. Det är både allmän kunskap men också frågor om idrott, fysisk aktivitet, rörelse och kost. Vi har försökt utforma frågorna så att både yngre och äldre kan svara. Förutom att det är bra för hälsan att vara ute och gå mår man också bra när man känner att man kan någonting. Folk som går rundan ska känna att de är duktiga och gör något för sin egen skull, säger Josef.
Men den som vill testa på att gå tipsrundan får vara snabb då den bara går att använda under en begränsad period.
– Vi har tänkt ha den öppen en vecka så vi kommer köra veckan ut till och med söndag, säger Wilma och fortsätter:
– För varje person som deltar i rundan skänker vi dessutom en krona till Barncancerfonden, så vi vill också uppmuntra de som vill och kan att skänka lite extra. Man får också gärna ta med en plastpåse och samla skräp på rundan, för miljöns skull.
– Det är helt enkelt en win-win för den som går rundan, avslutar Josef.