Karin debuterar med bok om magisk vänskap – vill bjuda in till samtal om utanförskap

Karin Signell Engelholm från Öland debuterar som författare med sin barnbok om Mio och den magiska enhörningen. Nu hoppas författaren att boken ska öppna upp för samtalet om utanförskap.
– Jag hoppas att den ska ge en känsla av att det är fantastiskt att vara precis som man är och att vi är unika och olika, säger Karin Signell Engelholm.
Publicerad 7 april 2023
Barnboksförfattaren Karin Signell Engelholm. Omslaget har illustrerats av Hanna Ingvarsson.
Barnboksförfattaren Karin Signell Engelholm. Omslaget har illustrerats av Hanna Ingvarsson.Foto: Privat

Karin Signell Engelholm

Ålder: 39 år

Familj: Man och två barn samt två katter

Jobbar som: Rekryterare på ett företag

Aktuell med: Debuterar som barnboksförfattare

Mio och enhörningen:

De andra i skolan verkar alltid vara snälla mot varandra. De hälsar på varandra i korridoren och leker efter skolan. Även de som inte går i samma klass. Mio vågar inte vara med eftersom de andra barnen är så duktiga på lekarna. Istället sitter Mio intill och ser på när de andra barnen leker, skrattar och kramas. Första sommarlovsdagen möter Mio den magiska enhörningen Lomi i en skogsglänta. Lomi erbjuder en önskning och sprider sitt guldstoft över Mio. Kommer det glittrande stoftet få Mios önskan att slå in?

Mio och enhörningen är en magisk berättelse om vänskap och att växa. Boken passar både läsare som känner sig redo för lite mer text och som högläsningsbok för barn från sex år.

När KalmarPosten når Karin Signell Engelholm blir hon skrattig när hon får frågan hur det känns att debutera som författare.

– Just titeln författare har jag inte riktigt vant mig vid än. Jag har alltid tyckt om att skriva men aldrig egentligen trott att det är något jag kan göra, säger Karin.

Men ett år efter att tanken växte av att faktiskt ge ut texterna hon skrivit debuterar nu Karin med sin första bok ”Mio och enhörningen”.

– Berättelsen kom till mig för ungefär ett år sedan. Den kom nästan i sin helhet och jag skrev faktiskt ner den för hand, sittandes på golvet i mitt stora barns rum.

Mio och enhörningen utspelar sig i en vardag som många barn kan känna igen sig i, berättar Karin. Mio är ett barn som känner sig annorlunda och utanför i kompisgruppen och saknar en vän.

– Mio är ledsen och orolig i början, men så händer något. Mio får känslan av att det finns någon eller något som följer efter. Mio möter då enhörningen Lomi, med stolt hållning och ett magiskt guldstoft. Och då är frågan om Mios önskan kommer gå i uppfyllelse?

Med sin bok om Mio och enhörningen hoppas Karin på att boken kan komma att användas som ett verktyg kring att prata med barn om just utanförskap och människors olikheter.

– Jag hoppas att den ska ge en känsla av att det är fantastiskt att vara precis som man är och att vi är unika och olika. Alla är magiska på sina egna vis och boken berör också att det är viktigt att våga prata och prata om sådant som inte känns bra, säger Karin.

– En grundtanke med berättelsen var att låta huvudkaraktären, Mio, vara icke könsbestämd. Jag valde därför ett könsneutralt namn och ingenstans i boken är Mio presenterad som han, hon eller hen. Detta gjorde jag av flera anledningar, den främsta är för att jag vill att alla barn ska kunna identifiera sig med Mio och det är lättare om Mio inte redan är placerad "i ett fack". Mio kan vara den som barnet vill, önskar, eller har behov av.

Hur känns det nu när boken snart är ute?

– Jag vet knappt, jag har väldigt mycket känt att det varit ett sådant projekt och jag har varit så inne i att först skriva den, kontakten med förlag, och så har det varit delmål och delprojekt. Det känns väldigt av allt möjligt. Spännande och lite läskigt.

– Det är en stolthet i att liksom att göra något som man vill göra, att testa och att våga.

Hur skulle du vilja beskriva ditt skrivande?

– Jag skulle vilja beskriva den som inkluderande. Jag vill passa på att få med viktiga saker, viktiga ämnen som man kan prata kring med barn blandat med det magiska och glittrande barnvänliga.

Mio och enhörningen släpps, i samband med en bokrelease på Björnhovda Padel, den 14 april.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.