Kärleksbonanza när slottet bjöd in till drop in-bröllop

Inne i en av slottets sagolika salar sa Jesper Franzén och Liza Hammarberg ja till varandra när slottet bjöd in till drop in-bröllop på självaste Alla hjärtans dag.
Kalmar • Publicerad 14 februari 2023
Liza Hammarberg och Jesper Franzén passade på att gifta sig på Alla hjärtans dag när Kalmar slott bjöd in till drop in-vigsel.
Liza Hammarberg och Jesper Franzén passade på att gifta sig på Alla hjärtans dag när Kalmar slott bjöd in till drop in-vigsel.Foto: Linn Svensson

Kärlekens dag firades med bröllopsbonanza inne på Kalmar slott när slottet bjöd in till drop in-vigsel för alla par som ville bli äkta makar.

Ett av tolv brudpar som under dagen sa ja till varandra innanför slottets väggar var Liza Hammarberg och Jesper Franzén.

– Det känns superbra och lite nervöst, säger den glada brudgummen Jesper Franzén.

– Vi har pratat om giftermål länge. Liza har velat ha ett lite festligare bröllop medan jag har tänkt på att gå till rådhuset för en borgerlig vigsel. Då var detta en bra kompromiss tänkte vi, fortsätter Jesper.

För bruden Liza Hammarberg var äntligen bröllopsväntan över.

– Det känns fantastiskt. Vi har varit förlovade i 18 år i dag, då passade vi på att slå till, säger Liza.

”Vi har varit förlovade i 18 år i dag, då passade vi på att slå till”, säger bruden Liza Hammarberg.
”Vi har varit förlovade i 18 år i dag, då passade vi på att slå till”, säger bruden Liza Hammarberg.Foto: Linn Svensson
Saga, Tuva och Selma var dagen till ära tärnor på sin mamma och pappas bröllop.
Saga, Tuva och Selma var dagen till ära tärnor på sin mamma och pappas bröllop.Foto: Linn Svensson

Och det var inte bara brudparet som var förväntansfulla – även parets döttrar och tärnor Tuva, Selma och Saga var spända.

– Det är spännande. Vi har aldrig gjort detta innan men mamma har velat, säger Tuva.

En bra kompromiss mellan det traditionsenliga bröllopet och en borgerlig vigsel menar brudparet att slottet bjöd på. Förutom en halvtimmes vigsel bjöd även slottet på musik under akten samt bakelser och kaffe efter vigseln. Även en bröllopsfotograf hade slottet ordnat.

– Vi viger totalt tolv personer här i dag. Vi har planerat detta sedan i höstas och det har flutit på bra i dag. Det verkar som att alla brudpar har varit glada och nöjda, säger Emelie Nilsson, en av planerarna för drop in-vigseln.

– Man blir alldeles varm i hjärtat. Det är så stort och fint, det är en väldigt speciell dag, säger vigselförrättaren Lilian Akthagen efter att ha vigt Liza och Jesper.

”Man blir alldeles varm i hjärtat. Det är så stort och fint, det är en väldigt speciell dag”, säger vigselförrättaren Lilian Akthagen.
”Man blir alldeles varm i hjärtat. Det är så stort och fint, det är en väldigt speciell dag”, säger vigselförrättaren Lilian Akthagen.Foto: Linn Svensson
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.