Annons

Kärnreaktor tillfälligt ur drift – bränsleskada ska åtgärdas

Oskarshamn 3 stänger ner i åtta dygn. Detta efter en bränsleskada som upptäcktes för ett par veckor sedan, rapporterar Dagens Nyheter.
Oskarshamn • Publicerad 1 mars 2023
Oskarshamn 3.
Oskarshamn 3.Foto: Maol/Flickr

Orsaken bakom att landets största kärnreaktor tas tillfälligt ur drift är en bränsleskada som kortfattat innebär att små mängder bränsle kommer ut i reaktorns interna processvatten.

– Det är olyckligt och vi gillar ju inte det heller, men bränsleskadan behöver hanteras, den kan inte vänta, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef vid Oskarshamns kärnkraftverk, till DN.

Annons

Reaktorn kommer att kopplas ur under fredagen och vara otillgänglig för Sveriges elsystem följande åtta dygn efter det. Skälet är att att man nått över de gränsvärdena man mätt avseende bränsleutsläpp i processvattnet.

Till tidningen säger Erik Ek, driftchef för Svenska kraftnät, att situationen när kärnreaktorn kopplas ur kan likna den som rådde under december månad när två stora reaktorer var ur drift samtidigt och priserna skenade.

– Blir det kallt då får vi förlita oss på import. Men nu ser importen lite mer stabil ut, tillförlitligheten har blivit bättre i och med att bränslelagren ser bättre ut på kontinenten, sa han för en vecka sedan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons