GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Katja skräddarsyr sin dröm

Passionen för kläder och design har alltid funnits hos Katja Johansson. I tonåren sydde hon många av sina egna kläder och i skolan var hon ofta klädd i färgglada och egenskapade kreationer. Nu är Katja 30 år gammal och har förverkligat drömmen – hon startade sitt ett eget design- och modeföretag.
– Jag startade vid årsskiftet. Jag hade funderat på det i flera år och jag har sytt så himla länge. När pandemin drog igång fick jag lite mer tid och då tänkte jag att det kanske ändå är nu jag ska våga satsa, säger Katja.

Katja bor i centrala Kalmar och har i nuläget gjort om ett rum i lägenheten till syateljé. Där skissas det på nya idéer och symaskinen går varm dagarna i ända.

Katja i sin syateljé hemma i lägenheten.
Katja i sin syateljé hemma i lägenheten.
Foto: Sebastian Karlsson

– I grunden är jag självlärd och jag har sytt hur många timmar som helst. Många plagg i början blev lite fula, men det är kul att se tillbaka på. Även om det kanske blev lite fel i början, så ju mer man övar desto bättre blir det ju. Jag är perfektionist och kan vara ganska hård mot mig själv.

Nu försöker Katja att slå sig fram i design- och modebranschen, både genom sitt egna klädmärke men också genom att sy specialbeställningar från kunder vid till exempel bröllop.

– Man får kämpa, men jag har märkt att ju mer jag försöker, desto mer släpper det hela tiden. Man får inte vara rädd att kontakta folk och visa att man finns.

Målet är glasklart och hon hoppas att fler människor ska upptäcka och uppskatta kläder som är framtagna för just sig själva.

– Framförallt vill jag växa som företag. Nästan all klädproduktion idag är snabbt mode och kläderna blir slit-och-släng. Jag hoppas att fler kan uppskatta mer handgjorda och lokalt producerade kläder. Att man köper ett plagg och känner att det inte är någonting som man kan hitta vilken butik som helst – utan att det är unikt.

Katjas eget klädmärke skiljer sig från hennes tonåriga skapande då det inte är lika mycket färgglada kreationer som dominerar längre.

Foto: Sebastian Karlsson

– Jag skulle vilja säga att det är ganska skandinaviskt och klassiskt med en twist. Det är mycket naturvitt, svart och brunt, som den här klänningen, men att jag ändå gjort något med materialet så att det blir lite annorlunda.

Har du någon person du drömmer om att designa ett plagg till?

– Det vore häftigt att göra någonting till en stor gala eller artist där man får jobba fram designen tillsammans med artisten.

Katja Johansson

Ålder: 30
Yrke: Journalist och designer
Bor: Kalmar
Intressen: Sy och vara med familj och vänner.