Katt var i ”fruktansvärt dåligt skick” – kvinna döms för djurplågeri

En kvinna i 30-årsåldern från Kalmar döms för djurplågeri efter att hon utsatt sin katt för lidande.
Publicerad 6 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Katten har varit skadad och sjuk men trots detta har kvinnan inte sökt vård eller avlivat den. Katten var kraftigt avmagrad med mycket tovig och oljig päls, hade sårskador, tandsten, smutsiga klor och muskelatrofi.

Brottet uppdagades då länsstyrelsen fått in en anmälan om ett katt som inte mådde bra. När de besökte kvinnans hem och kontrollerade katten var den i mycket dåligt skick.

Kvinnan menade att katten blev sämre cirka två veckor innan länsstyrelsens besök. Hon trodde att det berodde på kattens höga ålder. Skickat på kattens tänder hade hon inte reflekterat över och hon hade inte lagt märket till klorna på sista tiden. Hon hade inte heller uppfattat katten som avmagrad då den både ätit blötmat och torrfoder. Hon kontaktade veterinär när hon märkte att katten blev sämre snabbt och någon vecka innan länsstyrelsens besök fattade hon beslut om att avliva katten. Hon hade då bokat tid för det någon dag före länsstyrelsens besök.

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare menar att det tar månader för att en katt att se ut på det sättet som den gjorde vid besöket och inte veckor.

Även veterinären undersökte katten innan avlivningen. Veterinären minns händelsen väl eftersom katten var i ett ”fruktansvärt dåligt skick” och var i princip döende när den kom in. Enligt veterinärens bedömning har vanvården pågått under en lång tid och att man borde ha reagerat även om man inte är veterinär.

Tingsrätten bedömer att det är utrett att katten utsatts för lidande och att kattens sjukliga tillstånd bestått under en mycket längre tid än vad kvinnan påstått. Därför anser tingsrätten att det är visat att kvinnan visat grov oaktsamhet genom att inte ge katten tillräcklig tillsyn.

Kvinnans döms för djurplågeri och påföljden blir 100 dagsböter om 200 kronor, totalt 20 000 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.