Annons

Kille åtalades för störande körning med EPA och märkesförfalskning – frias av tingsrätten

En kille i under 18 år från Kalmar kommun stod åtalad misstänkt för att ha manipulerat registreringsskylten på sin EPA-traktor samt för att ha kört störande vid bostadsbebyggelse. Tingsrätten friar killen på båda punkterna.
Publicerad 24 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det var i februari i år som en civilpolis noterade fordonet på en parkering vid en livsmedelsbutik. Polisen berättade i förgör att bilen gasade på rätt bra, så att hjulen släppte i gruset i ett par sekunder. Sedan ska den ha kört med högt varvtal ut från parkeringen. Polisen körde efter och stoppade fordonet. Han frågade killen vad han hade för registreringsnummer och upptäckte att det inte stämde med skylten. Det visade sig att det var en eltejp på skylten som ändrat utseendet.

Killen berättar att han var ute med sin epa-traktor och stod utanför en fritidsgård en stund. Då måste någon ha satt dit tejpbiten. Han säger att han inte accelererade så att hjulen spann. ”Det är inte ens möjligt med en EPA-traktor”, säger killen. Han menar att avgasröret lät för mycket, men att det nu är åtgärdat. Gällande högt varvtal så svarar killen att EPA-traktorn endast kan uppnå 1500 i varvtal.

Annons

Tingsrätten anser att killens uppgifter om att någon annan ungdom satt på tejpbiten inte framstår så orimliga. Han har dessutom uppgett korrekt registreringsnummer när han tillfrågades av polisen. Därför frias killen för åtalspunkten om märkesförfalskning.

Han ska dessutom frias från punkten om brott mot trafikförordningen. Tingsrätten bedömer att polismannens iakttagelser som han gjort i tjänsten i sig får anses vara i hög grad trovärdiga. Det saknas skäl att ifrågasätta hans uppgifter om att han hörde att däcken spunnit loss i gruset.

”Detta har dock varit mycket kort och kan inte i sig anses utgöra en sådan störande körning som bör föranleda straffansvar”, skriver tingsrätten i domen.

När det gäller körningen ut från parkeringen menar man att det är utrett att fordonet orsakade en högre ljudnivå än normalt. Men tingsrätten konstaterar att polismannen inte såg att killen körde på det sättet som åklagaren påstod. Det saknas dessutom uppgifter om fordonet endast kunde uppgå till 1500 i varvtal samt att det framgått att ljuddämparen medförde att fordonet hade ett högre ljud än normalt.

”Ifrågavarande körning har dessutom skett på en mycket kort sträcka under tidig kväll och det har inte framkommit något i övrigt som talar för att körningen skulle stört omgivningen.”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons