Annons

Kille döms för att ha kört moped ombyggd till motorcykel

En kille i 17-årsåldern från Kalmar kommun döms för att ha kört en moped, trimmad till motorcykel, och för att ha framfört den på en cykelväg.
Publicerad 3 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det var i september förra året som polisen hade en riktad insats med kontroll av bland annat mopeder i Kalmar. Polis såg en moped åka iväg i hög fart på en cykelväg och larmade en annan patrull om mopeden och gav signalement.

Vid en annan kontroll utanför Kalmar stannade inte mopeden, utan körde iväg. De kunde dock misstänka en person med anledning av mopedens speciella utseende. Polis anträffade killen på hemadressen. Mopeden var gömd vid grannfastigheten och den var fortfarande varm. Mopeden är skriven på killens mamma.

Annons

Killen berättade att han inte kört den mopeden, han hade lånat ut den några dagar till en person som han inte vill namnge. Han hade blivit avsläppt hos grannen för att han skulle fråga en sak, men han minns inte vad. Han har kört mopeden tidigare, men det var senast några dagar innan. Han hade nyckel till mopeden, men han har lånat ut extranycklarna.

Tingsrätten konstaterar att det endast gått 15 minuter från att en av poliserna sett mopeden köras fram tills dess att killen anträffades nära mopeden gående i riktning från mopeden till sin bostad. Killen uppgavs också ha vart uppjagad och stressad, samt gjort en ansats att ta sig därifrån när han såg polismannen.

Tingsrätten anser att killens egen berättelse innebär ett märkligt sammanträffande där både han och föraren tagit sig från Kalmar till grannfastigheten till killens bostad vid samma tid.

Killen döms för brott mot förordningen om fordons registrering och användning, brott mot trafikförordningen och olovlig körning.

Påföljden blir 30 dagsböter om 50 kronor, totalt 1 500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons