Annons

Kille urinerade på tomt och drog kniv mot personer

En kille i 17-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för olaga hot efter att ha dragit kniv mot två personer när de konfronterade killen som befann sig i deras trädgård.
Publicerad 23 januari 2021
Foto: Agnes Aronsson

Det var i september i Färjestaden på Öland som händelsen utspelade sig.

17-åringen hade druckit öl och gick in på en tomt för att urinera. Han ställde sig i anslutning till en källartrappa till villan. En person som befann sig i ett gästhus på tomten hörde ljud från källartrappan och trodde att det rörde sig om ett inbrottsförsök.

Annons

Personen i gästhuset och ytterligare en person från villan gick ut för att konfrontera 17-åringen. Personerna försökte få 17-åringen att identifiera sig och uppge kontaktuppgifter till hans föräldrar. Händelseförloppet pågick i cirka fem minuter och slutade med att 17-åringen drog kniv riktad mot personerna. Därefter lämnade 17-åringen och anslöt till sina kamrater som väntade utanför tomten.

17-åringen menar personerna höll fast honom i armarna och att det var därför som han till slut i panik drog kniv för att undkomma situationen. De två personerna har förnekat att de höll fast 17-åringen men har gett uttryck för att någon av dem möjligen föste eller vidrörde 17-åringen.

Tingsrätten menar att viss handpåläggning saknar betydelse i skuldfrågan.

”Det var under alla förhållanden uppenbart oförsvarligt av NN att dra kniv på det sätt som skett”, skriver tingsrätten i domen.

Socialnämnden och föräldrarna har funnit att ungdomstjänst är en adekvat och lämplig påföljd. Tingsrätten gör ingen annan bedömning och dömer 17-åringen till 35 timmars ungdomstjänst. Han ska även betala skadestånd de två målsägande med 5 000 kronor vardera.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons