GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kim startar orgelskola – vill råda bot på organistbrist

Det är brist på organister i Sverige och för att vända trenden startar Kim Eriksen en orgelskola i Ljungby kyrka i Ljungbyholm.
Publicerad 6 oktober 2021
Kim Eriksen tycker att orgeln i Ljungby kyrka är väldigt bra.
Kim Eriksen tycker att orgeln i Ljungby kyrka är väldigt bra.
Foto: Linus Gunnarsson

Kim Eriksen flyttade från Danmark till Ljungbyholm med sin fru för ett år sedan. Det var i samband med att Södermöre pastorat sökte en kantor som Kim och hans fru valde att flytta hem till sin frus hemtrakter igen.

– Jag och min fru har spelat konsert här tidigare och när de hade en ledig tjänst som kantor frågade de om jag ville söka. Det passade bra eftersom min fru var sugen på att flytta tillbaka till Sverige och jag visste om att orgeln är bra här, säger Kim.

Foto: Linus Gunnarsson

Tjänsten som kantor hade legat ute för ansökan länge och det är kanske inte så konstigt. Det är nämligen akut organistbrist i Sverige med anledning av stora pensionsavgångar. Enligt en artikel i mars 2021 från SVT behövs närmare 700 kyrkomusiker utbildas för att tillgodose behovet.

– Man har många projekt nu när de försöker bygga upp orgelskolor och kantorer uppmanas att ta emot åtminstone en elev att lära upp.

Kim har uppmärksammat organistbristen och vill råda bot på problemet. Han vill starta upp en orgelskola med flera elever – och han har stora mål.

– Jag frågade min kyrkoherde om jag kunde starta en lite mer ambitiös orgelskola. Jag har satt ett maxantal på åtta personer som är runt 10-12 år och tanken är att starta upp när vi har fyra eller fem som är intresserade. Jag vill bygga upp en gruppkänsla så att det inte blir för ensamt att spela, då kanske man förlorar de som faktiskt är intresserade. Jag vill presentera något bra från början.

Kim har redan börjat med att inreda den stora läktaren i Ljungby kyrka i Ljungbyholm med en soffgrupp och växter. Tanken är att det ska bli en plats där musikeleverna ska trivas.

Foto: Linus Gunnarsson

– Det ska vara en upplevelse att komma hit, även om man inte är religiös ska det vara ett fint rum att komma till. Här kommer det bara att handla om musiken, jag kommer inte prata om någonting religiöst – bara musik.

De som är intresserade av att börja orgelskolan kan kontakta Kim Eriksen via Södermöre pastorat. Det är helt gratis, men det finns några krav.

– Det är ingen kostnad, men man ska komma hit och man ska göra sitt bästa.

4 bilder
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.