GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kim Wiktorsson: ”Livet blir enklare om man är glad”

Han är igenkänd för att vara den där glada mannen som alltid har gästen i fokus. Det är på Slipkajen han hänger, den krog som han var med och startade för drygt två år sedan. Möt veckans profil Kim Wiktorsson som gärna myser till en dokumentär eller slår sig ner med en Gin och tonic.

Kim Wiktorsson

Ålder: 32.
Familj: Gift.
Bor: Lägenhet i Kalmar.
Uppväxt: Helsingborg.
Yrke: Restaurangchef, krögare och servitör.
Beskriv dig själv: Glad, social och tålmodig.
Foto: Wilhelm Nilsson

God morgon, när klev du upp i dag?

– Halv nio, och det brukar jag göra. Jag är en rutinmänniska.

Hur startar du helst dagen?

– En kopp kaffe är min start på dagen. Därefter krävs det inga fler koppar den dagen.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

–Helt klart en kvällsmänniska. Inte bara på grund av mitt yrke, utan jag har alltid varit mer alert på kvällarna.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag jobbar alla dagar förutom söndagar. Då kollar jag min mejl – jag kan inte vara ifrån jobbet, så enkelt är det. Annars träffar jag gärna familjen eller vänner över en bit mat. Kvällarna brukar avrundas med en dokumentär, oftast på SVT Play.

Vad var det som gjorde att du fastnade för restaurangbranschen?

– Mormor och morfar har drivit restaurangverksamhet i Helsingborg. Jag hjälpte alltid till i köket, vare sig det var på deras krog eller i hemmet. Det stod klart väldigt tidigt att jag ville bli kock.

Har du varit i någon annan bransch förut?

– Eftersom jag gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet och hade jobbat inom branschen under tonåren, ville jag prova på något annat efter gymnasiet. Jag hamnade inom försäljning, både butiks- och kontorsförsäljning. Det var aldrig min grej. Jag trivs att jobba med människor men inte genom att kränga på dem produkter.

Kim, du har blivit lite av en profil här i Kalmar med ditt alltid glada ”jag” i serveringen. Vad gör dig glad?

– Människor gör mig glad. Det har alltid varit så att jag varit nyfiken och intresserad av människor. Sedan så har jag också en grundprincip att leva efter – livet blir enklare om man är glad, positiv och ser möjligheterna. Det ger en också extra energi.

Du, Tomas och Charlotta Begic driver sedan 2018 Slipkajen tillsammans. Vad var det som gjorde att ni valde att satsa på Varvsholmen?

– Vi fick en förfrågan om vi ville ta över lokalen. När vi kom hit blev vi förälskade direkt. Det blev direkt en självklarhet att det var här vi skulle satsa vidare.

Varför hamnade du i Kalmar?

– Det hela började för 12-13 år sedan. Tomas och Charlotta skulle flytta upp för jobbets räkning. Vi har alltid varit som en familj så jag valde att hänga på. Det var inget svårt val eftersom Kalmar är en gudomlig stad med trygghet och trivsel.

Vad är det bästa med Kalmar?

– Förutom kroglivet så är paddling en stor passion för mig. Jag skulle vilja säga att kanalerna är det bästa. Det är superfint att paddla omkring vid stadskärnan.

Vilken är din favoritkrog?

– Under åren har jag rest väldigt mycket så det är en svår fråga... Rolfs kök (i Stockholm) tillhör i alla fall favoriterna. De lagar all mat från grunden och använder mycket lokala råvaror. Dessutom är köttbullar är magiska.

Kims favorit är Gin och tonic. Den kan serveras på olika vis, beroende på situationen.
Kims favorit är Gin och tonic. Den kan serveras på olika vis, beroende på situationen.
Foto: Wilhelm Nilsson

Gin och tonic samt Moscow mule har hamnat på tapeten. Vilken drink står näst på bland trenderna?

– Gin och tonic kommer vara fortsatt populär. I vinter kommer vi se mer twisten av apelsin, kryddnejlika och kanel i GT:n. Varför drinken har blivit så populär beror på att man har utvecklat tonicen med smaksatta grejer, det gör att fler väljer GT:n men i olika twists.

Vad beställer du helst i baren?

– Jag kan inte säga något annat än Gin och tonic. Klassisk eller med twist? Det beror helt på atmosfären och i vilket sammanhang den ska serveras. Hemligheten bakom en bra GT är mycket is och garnityr. Det sistnämnda för det visuella – alla sinnen används inte bara när vi äter, utan även när vi dricker.

Vad är viktigt att tänka på när man serverar?

– Man måste vara intresserad av det, och vara sugen på kunskapen. Det är kämpigt i början men man lär sig snabbt. I restaurangbranschen är det också viktigt att se gästen och möta dennes behov. Det gäller hela tiden till att vara anpassningsbar och anpassa utifrån vilka gästerna är.

Har du en bucket list, och vad står i så fall överst på den?

– Till viss del har jag en sådan. Fallskärmshoppning på Island är absolut etta på min lista. De säger att det ska vara helt gudomligt. Egentligen är jag höjdrädd men man ska våga utmana sig själv, vilket leder till utveckling. Kan man då göra det på en sådan vacker plats, då är det helt perfekt.

Vart går drömresan någonstans?

– Då får jag ju säga Island igen. Där finns ju jättemycket att se, framförallt dess natur. Givetvis hade det varit häftigt att få uppleva.

Vad är fredagsmys för dig?

– Fredagsmys är här på Slipkajen. Det är härlig stämning och trevliga gäster. Det är det man lever för i restaurangbranschen och jag hade definitivt inte valt bort det.

Har du någon dold talang?

– Beatboxing.

Tre kändisar du skulle vilja bjuda på middag?

– Sissela Kyle, Simon Cowell och Roy Fares. Vi skulle slå oss ner till ett duktat bord på Slipkajen.

Vad skulle du bjuda på då?

– Varmrätten hade bestått av en Bouillabaisse. Roy får ta med sig en kaka till desserten.